Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Stoppen met eten van rundvlees om BSE-koe niet nodig'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Mensen hoeven zich nu geen zorgen te maken over de gekkekoeienziekte (BSE), zegt viroloog Ab Osterhaus. Ook hoeven ze niet te stoppen met het eten van rundvlees, stelt hij. Het ministerie van Landbouw meldde woensdag dat bij een dode koe op een Nederlandse boerderij een vorm van gekkekoeienziekte is geconstateerd die vaker 'spontaan' kan ontstaan bij oudere dieren.

Osterhaus was vanaf eind jaren negentig voorzitter van het comité dat de Europese Unie adviseerde over de aanpak van BSE. Die verspreidde zich toen vanuit het Verenigd Koninkrijk en leidde bij de mens tot een nieuwe variant van Creutzfeldt-Jakob. Door die ziekte sterven de hersencellen in hoog tempo af. Het is inmiddels bekend dat de variant die onlangs in Nederland bij een koe werd aangetroffen dus niet de variant is die vanuit het VK kwam.

Individueel en sporadisch geval

Of de 'spontane' variant die de Nederlandse koe had besmettelijk is voor mensen, is volgens Osterhaus niet duidelijk. Maar, zo benadrukt hij, het gaat hier om een individueel en sporadisch geval. Wageningen University & Research liet woensdag weten dat ook nakomelingen van de koe, dieren die hetzelfde voer hebben gegeten en dieren die met het rund opgroeiden, worden opgespoord en gedood.

Door de strenge regels voor monitoring komen zieke dieren sowieso niet in de voedselketen terecht, aldus Osterhaus. In Nederland moeten veehouders, dierenartsen en slachterijen bij verschijnselen van de ziekte een melding maken, waarna het dier wordt onderzocht. Daarnaast moeten gestorven dieren die ouder dan 48 maanden waren, worden getest op BSE. Voor bepaalde geslachte dieren ligt die grens op 24 maanden.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.