Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alcoholvrij bier en speciaalbier in de lift in 2022

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Alcoholvrij bier en speciaalbier in de lift in 2022
Het afgelopen jaar is er meer alcoholvrij bier gekocht in Nederland dan ooit. De Nederlandse Brouwers hebben hun marktonderzoek geplaatst van het afgelopen jaar. Daarin concluderen zij dat de Nederlandse biermarkt praktisch weer op hetzelfde niveau zit als in 2019, voor de coronaperiode. Speciaalbier met een laag alcoholpercentage deed het ook goed. De voorzitter van de Nederlandse Brouwers, Fred Teeven, plaatst daar wel kanttekeningen bij. 

In totaal dronken Nederlanders meer dan 12 miljoen hectoliter bier in 2022, naar berekening van de Nederlandse Brouwers. Het zit nog een halve procent onder het niveau van 2019. De verkoop van bier in de horeca ligt echter al langere tijd boven het gemiddelde van 2019. Daarnaast concludeert de Nederlandse Brouwers dat de thuisconsumptie is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dat is geen rare conclusie, aangezien de horeca bijna het hele jaar weer open is geweest.

Alcoholvrij bier

Er is de afgelopen jaren flink meer vraag naar alcoholvrij bier. Het marktaandeel hiervan is dan ook gestegen, van 5,9 procent in 2019 naar 6,7 procent in 2022. Dit is een stijging van 18 procent. We drinken dus meer alcoholvrij bier met elkaar.

Laag-alcoholisch speciaalbier

Bier met een alcoholpercentage van tussen de 0,5 en 3,5 procent worden laag-alcoholische bieren genoemd. De speciaalbier-variant hiervan zit in de lift: bierbrouwers verkochten hier in 2022 ruim vier keer meer van dan in het jaar daarvoor. Dat betekent dat 1 op die 10 speciaalbieren die in 2022 zijn gekocht een laag alcoholpercentage bevat.

Waarschuwing voor te groot optimisme

Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven waarschuwt de horeca echter voor een te groot optimisme. Hij vertelt: “De bierverkopen zijn terug op het niveau van voor de coronapandemie, maar die cijfers vertellen slechts een deel van het verhaal. Ik spreek veel brouwers. Zeker de brouwers waarvan de horeca het belangrijkste afzetkanaal is, hebben het tijdens de pandemie stevig voor de kiezen gekregen. Vervolgens heeft de coronacrisis plaatsgemaakt voor energie-, grondstoffen- en personeelscrises. Met forse kostenstijgingen tot gevolg.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.