Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Openingsavond Cas Spijkers Academie in praktijkrestaurant Cingel College

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

BREDA - Gisteravond zwaaiden de studenten van de Cas Spijkers Academie in Breda voor de eerste keer de scepter in de keuken van praktijkrestaurant BAROC. De Cas Spijkers Academie is een Top-opleiding voor veelbelovende en ambitieuze jonge koks. Iedere maandagavond verruilen zij het (sterren) restaurant waar zij werken voor restaurant BAROC.

De Cas Spijkers Academie van het Cingel College in hartje Breda is enkele weken geleden van start gegaan. Diverse Top-chefs hebben via speciale masterclasses reeds hun kennis overgedragen aan de studenten. Gisteravond was het aan hen om alle opgedane kennis in de praktijk te brengen. Het speciaal samengestelde menu was ambitieus en veelbelovend. Opgetogen en met een gezonde spanning startte de studenten 's middags met de voorbereidingen voor deze bijzondere openingsavond.

Tussen 17.30 en 18.30 uur werden de gasten door de gastheren en gastvrouwen ontvangen in het volledig vernieuwde restaurant BAROC. Door de restyling straalt het, nog meer dan voorheen, de passie en vakbekwaamheid van de studenten uit. Als aperitief ontvingen de gasten een heerlijke, alcoholvrije mojito.

De chef-kok van deze avond opende met een mondelinge toelichting op de gerechten die vanavond op het menu stonden. Hij had er zin in en wilde samen met zijn medestudenten de gasten een smaakvolle, culinaire avond bezorgen.

Als amuse werd een oester, licht gegaard op een big green egg, met champagne schuim geserveerd. De smaakpapillen waren direct geprikkeld.

Het voorgerecht bestond uit huisgerookte en croute bereide zalm, met rode bieten spongecake en een dressing van gerookte biet. De combinatie van smaken en presentatie van het gerecht waren ster waardig. De eendenborst met jonge groenten die het hoofdgerecht vormde, was mooi rosé en heerlijk zacht van smaak. Daarbij werd een wafel van aardappel en een saus van framboos op basis van eigen jus geserveerd.
Er heerste een gezellige, ontspannen sfeer in het restaurant en de gerechten werden tot in detail met elkaar besproken. Er volgde een extra traktatie voor de gasten in de vorm van een dessert amuse; een kleine milkshake van rum, vanille en dragon.

Het voortreffelijke culinaire diner werd afgesloten met een dessert bestaande uit een heerlijk zacht bananencakeje, koffie-ijs en pindakaramel.

Een korte vraagronde langs de gasten leverde veel complimenten en aanmoedigingen op. De studenten en docenten van de Cas Spijkers Academie kunnen terugkijken op een zeer geslaagde openingsavond. Zij hebben hun talent laten zien en de verwachtingen van de gasten overtroffen. Op naar volgende week maandagavond, waarvoor alweer een spannend menu is samengesteld.

© Nationale Horecagids / Sara de Hoog

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.