Telers uit Brabant lanceren online bestelplatform streekproducten voor horeca
“Samen bieden we een mooi en compleet vers-assortiment richting horeca en retail”, zegt Walter Ansems namens het coöperatiebestuur. “Voor elke productgroep hebben we leveranciers zoals een groenteboer, kaasmakers, vleesveehouders en een ijsboer. Partijen kunnen op het online platform eerlijk, verse producten kopen met een eigen verhaal.”
De begeleiding van korte keten ondernemers om aan te sluiten op het platform is mede mogelijk gemaakt vanuit het ZLTO-project ‘Korte keten, da’s goeie handel’. Een POP-3-project met financiering vanuit het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de provincie Noord-Brabant.
Voordelen bestelplatform
- Een assortiment van verse producten met officiële streekproducten-herkenning
- Alle producten komen direct van de boer/tuinder, zonder tussenschakels, dus vers voor een eerlijke prijs
- Alle bestelde producten worden met één levering geleverd
- Alle bestelde producten staan op één factuur
Initiatiefnemer
Het initiatief is gestart vanuit Brabants Streekgoed, een coöperatie van voornamelijk Kempische boeren en tuinders, die zich richten op de verkoop van streekproducten. Hun kwaliteitsproducten zijn ook gecertificeerd als erkend streekproduct.
De ondernemende boer achter de Walhoeve in Goirle, Corné van Roessel, zet zich van het begin af in voor de coöperatie. “Het idee om gezamenlijk de verkoop en logistiek te organiseren, is al langer een wens van boeren en tuinders in de korte voedselketen. Met die idee is de Coöperatie verder gegaan”. In samenwerking met The Food Directors staat er inmiddels een digitaal bestelplatform op www.brabantsstreekgoed.nl
Professioneel bestelsysteem
Het online bestelplatform maakt gebruik van technologoie van Beukk. Dat is een professioneel bestelsysteem dat door meerdere aanbieders wordt ingezet. Zoals Goeie Eete voor de regio Tilburg. Inmiddels maakt ook Local Food Eindhoven en recentelijk BOER&NLekker rond onder andere Breda en Den Bosch gebruik van deze technologie.
Category Management en orderverwerking
Bij het inrichten van het bestelsysteem is het hele assortiment (dus van alle betrokken boeren en tuinders) gelijk getrokken. Om zo het bestellen voor afnemers overzichtelijk te maken. Daarbij gaat het om aantallen, soort verpakking, gewichten, prijzen, allergenen, productomschrijving, voedingswaarden en labels zoals biologisch.
Door: Nationale Horecagids