Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’
In de hoogste klasse van de gastronomische wereld hebben in het afgelopen jaar veel veranderingen plaatsgevonden. De top-gastronomie verschuift langzaam naar plantaardig. Zo is De Nieuwe Winkel** in Nijmegen uitgeroepen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Ook heeft het pas geopende high-end restaurant WILD’n aandacht getrokken dankzij hun veganistische menukaart. Het zijn beide voorspellingen voor wat komen gaat: een groene boost voor de high-end keukens. Dit meldt Entree Magazine.

Wanneer je een bezoek brengt aan Antwerpen en graag de nieuwe ontwikkeling op het gebied van groene gastronomie wilt beleven moet naar restaurant WILD’n gaan. Daar tilt sterrenchef Bart de Pooter veganistische gerechten naar een hoger niveau. Het is volgens kenners het eerste restaurant in Antwerpen in het hogere segment dat enkel plantaardig kookt. WILD’n is trouwens niet het enige restaurant in België dat op hoog niveau plantaardig kookt: in Merelbeke opende Pieter-Jan Lint vorig jaar zijn restaurant Amaranth.

Groene gastronomie in eigen land

In Nederland is de plantaardige keuken ook in trek. Zo is De Nieuwe Wereld in Nijmegen bekroond door de Michelin gids met twee sterren én een groene ster. Zoals al eerder gezegd is het restaurant vorig jaar verkozen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Een hele prestatie.

De eigenaar van het restaurant, Emile van der Staak, hoopt dat deze trend chefs inspireert om ook over te stappen op een plantaardig menu. Hij denkt dat we niet door kunnen gaan met de gastronomie zoals die er nu uitziet: “We kunnen de manier waarop we de gastronomie invullen met luxeproducten en de vanzelfsprekendheid dat er vlees en vis op het menu staat. Dat is niet meer van onze tijd”. Van der Staak hoort van chefs vaak dat zij worden tegengehouden door de angst voor negatieve reacties van de gasten. Daar is Emile het niet mee eens. Hij vindt dat het bij een restaurant gaat om ‘lekker eten’, wat top-chefs volgens hem te bieden hebben. Daarnaast is de jongere generatie steeds meer betrokken bij duurzaamheid, en ook graag erop uit gaan om ergens een lekker hapje te eten.

Toekomstperspectief

De recente ontwikkelingen in de plantaardige fine dining laten een voorzichtige shift zien van restaurants in het hogere segment. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten in de loop van het jaar.

Het is voor een restaurant absoluut niet verplicht om compleet plantaardig te worden, maar het aspect van ‘green fine dining’ kan duidelijker naar voren komen in de horeca. Zo heeft Rotonde in Amsterdam vorig jaar de Entree Award gewonnen voor ‘Best New Green Fine Dining’. Het is van belang dat een restaurant zijn (seizoensgebonden) producten zoveel mogelijk lokaal inkoopt, vega(nistisch) en zoveel mogelijk probeert om circulair te koken.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.