FSIN: Horeca is in 2022 nog niet terug op niveau voor corona
In totaal gaven Nederlandse consumenten vorig jaar voor 66,3 miljard euro uit aan eten en drinken. Daarvan werd ongeveer 29 procent, oftewel circa 19 miljard euro, uitgegeven in de foodservice. Zonder personeelstekorten in die sector had de omzet nog hoger uit kunnen vallen. De rest van de bestedingen werd gedaan in winkels zoals supermarkten en speciaalzaken, maar ook bijvoorbeeld bij boodschappenbezorgdiensten.
'Buitenshuissector'
FSIN verwacht dat de omzet van de 'buitenhuissector' dit jaar boven het niveau van voor de pandemie uitkomt. Maar daarbij tekent het kennisplatform wel aan dat de inflatie en de gas- en energieprijzen "onzekere factoren" blijven. Zonder die economische ontwikkelingen staan alle signalen op groen, aldus directeur Inga Blokker. "Nederlanders - en zeker de jongere generaties - eten en drinken steeds vaker buiten de deur. Dat hoeven geen uitgebreide diners te zijn. Een hapje buiten de deur eten of een koffie op het station worden net zo goed als genietmomenten buiten de deur ervaren", aldus Blokker.
Door: ANP