Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Robèr Willemsen van KHN: horeca moet prijzen verder verhogen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Robèr Willemsen van KHN: horeca moet prijzen verder verhogen
De prijzen van eten en drinken op terrassen en in restaurants moeten verder stijgen, zegt Robèr Willemsen, de voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ondernemers durven hun hogere inkoopkosten voor producten en energie nog nauwelijks door te berekenen aan klanten. "Ik denk dat gasten zullen blijven komen, want supermarkten hebben hun prijzen veel meer verhoogd en die is de consument ook niet gaan mijden."

De prijzen voor voeding en andere vormen van levensonderhoud zijn het afgelopen jaar fors gestegen, maar de consument blijft volgens Willemsen naar de horeca komen voor een biertje en biefstukje. "We hebben het afgelopen jaar gezien dat we tijdens corona zijn gemist. Dat is het beeld dat afgelopen jaar heeft overheerst, ondanks de gestegen kosten en lagere marges", zei de KHN-voorzitter op vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI.

Hogere omzet niet alleszeggend

De omzet lag in bijna de gehele horeca weer hoger dan voor corona, maar door de veel hogere kosten zagen ondernemers hun winsten verdampen. "De marges staan flink onder druk. Een marge van zo'n 15 procent blijft nodig om te investeren en jezelf als ondernemer een eerlijke beloning te geven, maar die halen werkgevers nu niet. De prijs is vaak niet eerlijk", aldus Willemsen.

Leveren van kwaliteit essentieel

Ook op uitgaan wordt vooralsnog niet bespaard volgens Willemsen. "De nachthoreca heeft tijdens corona hele harde klappen gehad, maar heeft het afgelopen jaar goed gedraaid. Ik verwacht ook dat dat zal doorzetten." Als jongeren moeten kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, staan sociale activiteiten zoals uitgaan volgens Willemsen hoog op de lijst. "Ze worden alleen wat kritischer en gaan meer naar de clubs waar een goede vibe is." Het leveren van kwaliteit is volgens hem in de hele sector essentieel.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.