Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rechter geeft Helmondse horecaondernemer gelijk na onterechte weigering vergunning

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Helmondse horecaondernemer krijgt gelijk van rechter na onterechte weigering vergunning
Het idee voor het nieuwe restaurant in Nijmegen was mooi: kerstverlichting en tapas op de bar. Dit was het plan van Bjorn van den Brug voor het nieuwe restaurant Más in Nijmegen. Het kostte wel wat: de horecaondernemer moest ervoor naar de rechtbank. De Nijmeegse burgemeester Bruls weigerde hem zijn vergunning wegens ‘slecht levensgedrag’.  De rechter heeft de uitbater in zijn gelijk getrokken. dit meldt Eindhovens Dagblad.

Onder de horecaondernemers in Nijmegen is het inmiddels bekend dat de burgemeester van de gemeente strenge eisen stelt voor horeca. Zo streng dat hij in oktober deze regels en voorwaarden op papier heeft gezet en bekendmaakte. Die stonden niet in lijn met de horecaeigenaar en daarom had de burgemeester de vergunning ingetrokken. Deze vergunning was echter al maanden voordat deze beleidsregels bekend werden aangevraagd. Van den Brug had op dat moment niet kunnen weten dat hij niet aan de criteria voldoet. Naar aanleiding hiervan opende de ondernemer een zaak bij de rechter.

Van Helmond naar Nijmegen

Van den Burg is al een succesvolle horeca-uitbater in Helmond. Daar heeft hij na 25 jaar zes zaken staan. Het was tijd voor hem om uit te breiden en zijn oog viel op Nijmegen. Daar kocht hij in juni vorig jaar twee panden aan de Waalkade: de voormalige Gelagkamer en Rib’s Factory. Doordat Van den Burg recent geleden in Helmond nog een integriteitsonderzoek had gehad, hoopte hij dat hij zijn zaak voor de Vierdaagse open zou zijn.

De vergunningsaanvraag heeft daarentegen bijna een half jaar op tafel gelegen, waardoor het horecapand praktisch de hele zomer leeg heeft gestaan. Na de behandeling van de aanvraag is deze geweigerd op basis van een ‘slecht levensgedrag’ van de eigenaar. Dit kwam echter wel overeen met de eisen die de burgemeester kort daarvoor had aangekondigd.

Eén uur rijontzegging

Het slechte levensgedrag waar de burgemeester op doelt is de aanhouding in 2018 van Van den Burg. Toen zat hij met alcohol op achter het stuur. “Een fractie te veel”, zegt Van den Burg. “Ik kreeg één uur rijontzegging opgelegd”. Daarnaast is hij in Helmond aangesproken voor het breken van de coronaregels.

Van den Burg probeert de overtredingen niet te verbloemen. Hij geeft aan dat hij een fout heeft gemaakt. Verder heeft de ondernemer geen strafblad. Daar komt bij dat de vergunning al was aangevraagd voor de nieuwe beleidsregels van Bruls van kracht gingen.

Waalkade als horecalocatie

Zo duurde het proces van de aanvraag en opening van zijn twee restaurants iets langer dan gedacht. Twee bedrijven die zo lang dicht zijn geven alleen maar verlies, zo stelt de horecaeigenaar. “Het is zo jammer. Ook voor mijn horecacollega’s. Die zetten allen in op een bruisend en levendig centrum. De gemeente subsidieert ook initiatieven zoals een cultureel programma aan de Waalkade”. Hij vindt dat het leeg laten staan van deze twee zaken een afbreuk doet aan de Waalkade als horecalocatie.

Wat Van den Burg het meest dwarszit is het wantrouwen van de burgemeester naar hem. Hij vraagt zich af waarom hij ‘als een potentiële crimineel’ behandeld wordt en juist alles op alles wil zetten om twee mooie horecagelegenheden neer te zetten aan de Waalkade. Hij vindt dat de gemeente referenties had kunnen opvragen of met hem in gesprek had moeten gaan.

Rechter geeft gelijk

Uiteindelijk moest het besloten worden in de rechtszaal. Daar werd het gelijk gegeven aan Van den Burg. Die wil nu zo snel mogelijk zijn ondernemingen openen, beginnend met Más. “Het zijn nu de Nijmeegse Winterweken”, zegt hij. “Er wandelen veel mensen langs de lichtsculpturen, ook langs de Waalkade. Zo kunnen wij laten zien dat we er zijn”. Het andere bedrijf staat gepland om te openen wanneer het terrasseizoen wordt.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.