Rechter geeft Helmondse horecaondernemer gelijk na onterechte weigering vergunning
Onder de horecaondernemers in Nijmegen is het inmiddels bekend dat de burgemeester van de gemeente strenge eisen stelt voor horeca. Zo streng dat hij in oktober deze regels en voorwaarden op papier heeft gezet en bekendmaakte. Die stonden niet in lijn met de horecaeigenaar en daarom had de burgemeester de vergunning ingetrokken. Deze vergunning was echter al maanden voordat deze beleidsregels bekend werden aangevraagd. Van den Brug had op dat moment niet kunnen weten dat hij niet aan de criteria voldoet. Naar aanleiding hiervan opende de ondernemer een zaak bij de rechter.
Van Helmond naar Nijmegen
Van den Burg is al een succesvolle horeca-uitbater in Helmond. Daar heeft hij na 25 jaar zes zaken staan. Het was tijd voor hem om uit te breiden en zijn oog viel op Nijmegen. Daar kocht hij in juni vorig jaar twee panden aan de Waalkade: de voormalige Gelagkamer en Rib’s Factory. Doordat Van den Burg recent geleden in Helmond nog een integriteitsonderzoek had gehad, hoopte hij dat hij zijn zaak voor de Vierdaagse open zou zijn.
De vergunningsaanvraag heeft daarentegen bijna een half jaar op tafel gelegen, waardoor het horecapand praktisch de hele zomer leeg heeft gestaan. Na de behandeling van de aanvraag is deze geweigerd op basis van een ‘slecht levensgedrag’ van de eigenaar. Dit kwam echter wel overeen met de eisen die de burgemeester kort daarvoor had aangekondigd.
Eén uur rijontzegging
Het slechte levensgedrag waar de burgemeester op doelt is de aanhouding in 2018 van Van den Burg. Toen zat hij met alcohol op achter het stuur. “Een fractie te veel”, zegt Van den Burg. “Ik kreeg één uur rijontzegging opgelegd”. Daarnaast is hij in Helmond aangesproken voor het breken van de coronaregels.
Van den Burg probeert de overtredingen niet te verbloemen. Hij geeft aan dat hij een fout heeft gemaakt. Verder heeft de ondernemer geen strafblad. Daar komt bij dat de vergunning al was aangevraagd voor de nieuwe beleidsregels van Bruls van kracht gingen.
Waalkade als horecalocatie
Zo duurde het proces van de aanvraag en opening van zijn twee restaurants iets langer dan gedacht. Twee bedrijven die zo lang dicht zijn geven alleen maar verlies, zo stelt de horecaeigenaar. “Het is zo jammer. Ook voor mijn horecacollega’s. Die zetten allen in op een bruisend en levendig centrum. De gemeente subsidieert ook initiatieven zoals een cultureel programma aan de Waalkade”. Hij vindt dat het leeg laten staan van deze twee zaken een afbreuk doet aan de Waalkade als horecalocatie.
Wat Van den Burg het meest dwarszit is het wantrouwen van de burgemeester naar hem. Hij vraagt zich af waarom hij ‘als een potentiële crimineel’ behandeld wordt en juist alles op alles wil zetten om twee mooie horecagelegenheden neer te zetten aan de Waalkade. Hij vindt dat de gemeente referenties had kunnen opvragen of met hem in gesprek had moeten gaan.
Rechter geeft gelijk
Uiteindelijk moest het besloten worden in de rechtszaal. Daar werd het gelijk gegeven aan Van den Burg. Die wil nu zo snel mogelijk zijn ondernemingen openen, beginnend met Más. “Het zijn nu de Nijmeegse Winterweken”, zegt hij. “Er wandelen veel mensen langs de lichtsculpturen, ook langs de Waalkade. Zo kunnen wij laten zien dat we er zijn”. Het andere bedrijf staat gepland om te openen wanneer het terrasseizoen wordt.
Door: Nationale Horecagids