Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

3,50 voor een biertje, horeca heeft genoeg gehad

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
3,50 voor een biertje, horeca heeft genoeg gehad
Deze maand zijn de prijsverhogingen van de biermerken van Heineken en Grolsch ingegaan, na de aankondiging hiervan een maand geleden. Daardoor gaan horecaondernemers nu meer dan 10 procent extra betalen voor een fust Heineken en bijna 7 procent meer voor Grolsch. Dit meldt De Ondernemer.

Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, zegt dat iedere ondernemer een eigen afweging maakt over wat hij of zij met de bierprijs doet. Hij zegt daarentegen dat met deze flinke prijsstijgingen het lastig is om die niet te laten voelen bij de gasten. Ook in de zaak van Willemsen kost een biertje nu 3,50.

De prijsstijgingen worden overal in de horeca gevoeld. Zo betaal je dit jaar bij het carnaval in Breda bijna 30 cent meer per biertje. De prijzen zijn zelfs zo hoog geworden dat een café in Uden hierdoor is overgestapt naar Duits bier.

Prijsverhoging maakt bezoeker kritischer

De stijgende bierprijzen doen zeer bij bierliefhebbers. Dit geldt ook voor Zoran Gavrilovic, barman van ’t Weeshuys in Zwolle. Hij zegt over zichzelf dat hij kritischer is geworden waar hij tegenwoordig zijn biertje drinkt. Door de stijgende prijs verwacht hij nu dat er niet alleen simpelweg een biertje aan hem wordt geserveerd. Hij vindt dat je nu als bedrijf kwaliteit en een toegevoegde waarde moet realiseren. Het gaat volgens de barman steeds meer om een goede sfeer tijdens een bezoek aan de horeca.

Meer focus op speciaalbier

Door de stijgingen van de bierprijzen kost een normaal pilsje bijna net zo veel als een speciaalbiertje. Dat vindt Gavrilovic opmerkelijk. Hij zegt dat speciaalbier erg innoverend is en dat er veel meer mogelijkheden mee zijn. Pils is daarnaast niet veranderd de afgelopen jaren. Daarom vindt hij het raar dat hij nu 3,50 euro moet vragen voor een pilsje.

Toch denkt bierliefhebber Raymond van der Laan dat er ook een positief effect aan de prijsstijging kan zitten. Niet alleen Gavrilovic vindt speciaalbier een interessant onderwerp. Ook Van der Laan zegt dat er zo een mogelijkheid ontstaat voor mensen om ander bier te ontdekken. Nu drinken veel mensen geen speciaalbier, met het 'vooroordeel' dat deze duur zijn. Maar met de veranderende prijzen komen de kosten voor een pilsje dicht bij die van een speciaalbier. Hij denkt dat er nu de mogelijkheid ontstaat voor horecagasten om meer verschillende bieren te proberen.

Stijgende prijzen grondstoffen worden doorberekend

Het is niet gek dat de bierprijzen hoger zijn geworden. Het is voor de brouwerijen een flink stuk duurder geworden om bier te produceren. Daarbij nemen zij een deel van de extra kosten op zich, maar is het onmogelijk om dit volledig te doen. De producenten hebben geen andere keuze dan de prijsstijgingen door te berekenen naar hun klanten, de horecaondernemers. Willemsen begrijpt de verhoging van de bierprijs. Een kanttekening die hij plaatst is dat het hij denkt dat de prijsstijging niet in verhouding is met de kostenstijging. “Deze stijging is niet in verhouding. Het is gigantisch en ik heb niet de illusie dat die wordt teruggedraaid”, zegt hij. Mede hierdoor is de KHN in gesprek met bierproducenten om te achterhalen waar deze enorm prijsverhoging vandaan komt.

Horecaondernemers kampen niet alleen met een hogere bierprijs. Ook de energiekosten, personeelstekort en de gestegen loonkosten zijn zorgen voor horecaeigenaren. Willemsen: “De komende drie maanden worden spannend voor de horeca. Het is overleven tot april, als de zon weer gaat schijnen en mensen op het terras gaan zitten.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.