Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van verontwaardiging over het veganistische menu naar een vol restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van verontwaardiging over het veganistische menu naar een vol restaurant
Als je tien jaar geleden een restaurant runde waar geen vlees op het menu stond, kon je rekenen op verontwaardiging van gasten. Maar tegenwoordig is die verontwaardiging omgeslagen in een positieve reacties van de gasten. Dit merkt ook restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Sinds dit jaar zijn zij volledig veganistisch, én volgeboekt. Dit meldt RN7.

Eigenlijk was het iets te vroeg voor chef-kok Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel om over te stappen op een vegetarisch menu, inmiddels elf jaar geleden. Daar werden mensen toentertijd nog boos om. Van der Staak zegt dat zij tafels hebben gehad die niet wilden betalen omdat ze geen vlees konden krijgen. Nu is die gedachtegang veranderd volgens hem.

Naar het tegenovergestelde zelfs: “Tot en met juni zitten we vol. Als we een periode vrijgeven van drie maanden lopen de boekingen binnen en zit het na een uur ongeveer vol”, vertelt de chef-kok van het restaurant in Nijmegen. “Dat is ook wel een beetje intimiderend”. Daarentegen worden zijn gerechten enorm gewaardeerd. Niet alleen door de gasten, maar ook toonaangevende organisaties zoals MICHELIN, die het restaurant met drie sterren hebben bekroond. Daarnaast is het restaurant uitgeroepen tot het beste veganistische restaurant ter wereld tijdens het Gastronomic Forum in Barcelona.

Besef verandering

Van der Staak vindt het belangrijk dat we als mensheid, en horeca, denken aan de klimaatcrisis. Hij vraagt zich af waarom er bedreigde diersoorten op het menu moeten staan, of vlees in zijn algemeenheid. “Zeker als de klimaatcrisis sterk afhangt van wat je eet”, zegt hij. “Het allerbelangrijkste om de planeet te redden is minder vlees eten. Toen kwam het besef: meer groenten en minder vlees.”

De chef-kok geeft aan dat hij zelf ook kan genieten van een stukje vlees. Hij vindt wel dat je niet alleen lekkere gerechten kunt maken met vlees, er zijn tegenwoordig uitstekende alternatieven. Daarnaast vindt hij het juist een uitdaging om zonder dierlijke producten te koken. Hij zegt dat hij hier enorm veel van heeft geleerd.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.