Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verkoop biologische levensmiddelen in Duitsland voor het eerst gedaald

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De verkoop van biologische levensmiddelen in Duitsland is dit jaar voor het eerst gedaald onder druk van de hoge inflatie waardoor mensen bezuinigen op hun uitgaven. Dit wordt ook bevestigd door de Nederlandse land- en tuinbouworganisatie LTO, die minder buitenlandse bestellingen krijgt. Dat meldde de Duitse boerenbrancheorganisatie.

Volgens het Deutscher Bauernverband (DBV) kromp de omzet uit de verkoop van bio-producten in de periode tot en met eind oktober met ruim 4 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor heel 2022 wordt gerekend op een bio-omzet van circa 15 miljard euro. Dat was in 2021 nog bijna 16 miljard euro. Het niveau van dit jaar ligt nog wel 2,7 miljard euro hoger dan in 2019, aldus de organisatie.

De landbouworganisatie zegt dat met name speciaalzaken voor biologische producten de verkoop flink zagen dalen omdat consumenten de hand meer op de knip hielden door de hoge inflatie. Mensen gingen vaker op zoek naar goedkopere producten in supermarkten, vooral in discountwinkels.

Uitdagingen

DBV-president Joachim Rukwied zegt dat komend jaar de verkoop van bio-producten weer kan stijgen als de economie opveert of als de koopkracht van huishoudens verbetert. Hij stelt verder dat de Duitse landbouw met verschillende uitdagingen kampt, met name de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft ook al gezegd dat er minder vraag is naar biologische en duurzame producten door de dalende koopkracht en hoge inflatie. "Met de energierekening in het achterhoofd laten mensen toch het speciale, lokale product liggen om voor de goedkopere optie te gaan", constateerde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak eerder dit jaar.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.