Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca zit vol met Kerst, maar ook slagers hebben het druk met bestellingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De slagers in Nederland merken met de kerstbestellingen vrijwel niets van de koopkrachtdaling bij consumenten. "Het is echt druk, we hebben niet het idee dat er minder geconsumeerd gaat worden dan andere jaren", zegt Joep Klaver, directeur van de Keurslager. Zijn organisatie telt 350 slagerijen verspreid over het land.

Volgens hem gaat er "verschrikkelijk veel" gegourmet worden. "Op dat vlak komen er nu heel veel bestellingen binnen. Maar dat zien we ook voor mooi, groot luxe vlees, zoals wij dat noemen. Dat zijn de gevulde rollades, de chateaubriands. Ook zien we dat er veel mensen lekker buiten gaan barbecueën", zegt Klaver.

Daarbij kiezen mensen volgens hem steeds vaker voor gemak. "We zien dat er veel animo is voor kant-en-klare gerechten die zo op tafel kunnen worden gezet. Bijvoorbeeld voorgerechtjes zoals carpaccioschaaltjes en beef tatakischaaltjes; gegrilde biefstuk met Japanse oestersaus eroverheen".

Volgens hem wordt er volop ingezet op thuiskoken en dineren met grote groepen, families en vrienden. "In de coronajaren zagen we veel meer bestellingen voor maximaal vier personen, maar nu is het weer als vanouds. Misschien dat door de marktomstandigheden en de inflatie mensen wat meer voor het thuis genieten kiezen in plaats van buiten de deur eten. Hoewel ik ook hoor dat de horeca nagenoeg vol zit", aldus de directeur. "Wij hebben in ieder geval het beeld dat er enorm veel lekker thuis uitgepakt gaat worden."

Kerstklassiekers

Volgens het CBL, brancheorganisatie van supermarkten, zijn dit jaar vooral de "echte kerstklassiekers" populair, zoals kalkoenfilet en varkenshaas. "Maar er zijn dit jaar ook veel vegetarische en veganistische gerechten te vinden. Ook blijft gourmetten een geliefde kerstactiviteit om gezellig samen met familie en vrienden te doen deze dagen en wordt er uitgepakt met lekkere toetjes", zegt een woordvoerster.

Volgens haar doen mensen hun best om het dit jaar thuis gezellig te maken. "En daar hoort lekker en vers eten en drinken bij. Contact hebben met elkaar en fijne gesprekken voeren is belangrijker dan ooit."

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.