Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Theearrangement in plaats van wijn: het alcoholvrije alternatief tijdens het kerstdiner

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Theearrangement in plaats van wijn: het alcoholvrije alternatief tijdens het kerstdiner
Bij veel restaurants zul je zien dat er bij de kerstmenu’s bijpassende wijnen kunnen worden gedronken. Deze wijnen zijn uitgekozen omdat die de smaken van de gerechten versterken of complimenteren. Mensen die geen alcohol drinken kunnen nu van eenzelfde ervaring genieten: een theearrangement bij het kerstdiner. “Het tilt het gerecht op”.  Dit meldt RTL Nieuws.

In plaats van een glaasje Merlot een kopje earl grey thee. Of een groene thee in plaats van een frisse verdejo. Wanneer je uit eten gaat in een chic restaurant is dat niet waar je in eerste instantie aan denkt. Maar volgens theesommelier Mariëlla Erkens is het een perfect alternatief voor de mensen die liever geen alcohol willen drinken. Een mooi voordeel is dat je ook geen kater hebt de volgende dag. “Je ziet dat steeds meer mensen zich tegen alcohol keren”, zegt Erkens tegen Editie NL. “Frisdrank, sap of cocktails brengen de smaken van het diner niet bij elkaar, thee doet dat wel.”

Door verschillende smaken thee te mengen kan die je volgens de theesommelier prima combineren met gerechten. “Het tilt een gerecht echt op zodat het beter smaakt.”

Eindeloze variatie

Het tuttige imago dat thee heeft gekregen zorgt ervoor dat mensen niet snel denken aan thee tijdens een diner of kerstdiner, denkt Mariëlle. “Dat komt door die reclames waarbij verregende kinderen thuis een kopje thee krijgen.”

Thee is volgens Erkens totaal het tegenovergestelde. Als het goed bereid wordt kun je er eindeloos mee variëren: “Ik doe losse thee in een pot, daar doe ik koud water bij en dat brouwsel zet ik minstens zes uur in de koelkast. Dan zeef ik het en doe ik het in een ander flesje. Dan heb je een extract.”

Dit extract kun je aanlengen op veel verschillende manieren: met verschillende soorten water, bruisend of gekookt. “Het mooie van dit systeem is dat de thee niet bitter wordt. Dat gebeurt vaak als thee afkoelt”, zegt Mariëlla.

Thee in wijnglas

Foodtrend-analist Anneke Ammerlaan denkt dat het serveren van een theearrangement voor veel restaurants interessanter is dan een glaasje water serveren bij het eten. “Water is niet zo gezellig en niet goed voor de portemonnee van de horeca”, stelt Ammerlaan.

Ammerlaan volgt op dit moment een opleiding tot theesommelier. “Mensen zijn altijd erg verrast. Laatst heb ik thee bij een lunch geserveerd en daar kreeg ik hele positieve reacties op”. De thee serveert Anneke in een wijnglas. Deze moet niet te heet zijn. “Het is ook erg belangrijk welk water je gebruikt, het moet niet te hard zijn”. Daarnaast is het belangrijk welke smaak je bij welk gerecht kiest.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.