Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurants houden deuren dicht tijdens kerst door hoge lasten en personeelstekort

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Restaurants houden deuren dicht tijdens kerst door hoge lasten en personeelstekort
Sommige restaurants kunnen de drukte van de feestdagen niet aan. Door onder andere een personeelstekort zijn deze restaurants genoodzaakt om de deuren dicht te houden, stelt Taco van der Meer van de Almeerse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Horeca. Dit meldt Omroep Flevoland.

Vijftig procent extra loon en duurdere inkoop zijn de grootste oorzaken, denkt Van der Meer. De verhoogde kosten worden lang niet altijd doorberekend aan de gasten. Dit maakt de marges voor de ondernemers kleiner. “Aan de hand daarvan zijn er ondernemers die de keus maken om dan maar dicht te zijn in plaats van open", zegt Van der Meer.

Vijf dagen open in plaats van zeven

Van der Meer, die eigenaar is van restaurant Bakboord, zegt: “Wij zijn ook twee dagen in de week dicht omdat we een tekort hebben aan koks. Normaal zijn wij zeven dagen in de week open. Dat kost best wel wat omzet. Aan de andere kant doen we er van alles aan om in die vijf dagen zoveel mogelijk omzet te draaien zodat wij onderaan de streep onze marges draaien.”

Toekomst van de zaak

De redenen waarom een zaak in de horeca sluit zijn inmiddels bekend: personeelstekorten en verhoogde lonen, energieprijzen en hogere inkoopprijzen doen bij ondernemers de strop om de hals. Horecaondernemers zijn, blijkt uit cijfers van het CBS, ook minder positief over de toekomst van hun zaak. In mei verwachtte bijna 60 procent van de ondernemers dat zij volgend jaar nog bestaan, nu is dat net iets meer dan de helft (52 procent).

“Als er een aantal horecabedrijven dicht is met de kerst, dan hebben degenen die open zijn het hartstikke druk”, zegt een voorzitter van de lokale afdeling van KHN. “Wij zitten helemaal vol met Kerstavond en Eerste Kerstdag. Tweede Kerstdag zijn wij gesloten. Niet vanwege personeelstekort, maar ik vind dat mijn werknemers ook kerst moeten vieren met hun gezin, partner of hun familie.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.