Rabobank: volgend jaar blijven inkoopkosten grote uitdaging horeca
Hogere huurprijzen, stijgende energiekosten en een tekort aan personeel zijn problemen waar horecaondernemers weinig invloed op uit kunnen oefenen. Waar zij dat wel kunnen is bij het doen van inkopen. Het is ongeveer een derde van de totale kosten voor een restaurant of café. Om nog een boterham op het bord te krijgen moeten ondernemers hier verstandig mee omgaan en moet de kostprijs van het menu zo goed mogelijk in de hand worden gehouden, zegt de bank.
Onzekere factoren
Een aantal aspecten waar de ondernemers weinig aan kunnen doen zijn het weer, dierziektes en energiekosten. Zo heeft de vogelgriep een grote invloed op de inkoopprijzen voor eieren en kippenvlees. Klimaat en weer beïnvloeden productievolumes en prijzen van onder andere olijfolie. De prijs van diepgevroren groenten en aardappelproducten zijn sterk afhankelijk van energiekosten.
Kosteninflatie nog niet meegenomen in prijzen
De analisten van de Rabobank denken dat de kosteninflatie nog niet helemaal is meegenomen in de prijzen van dit jaar. Zo zullen de prijzen van producten zoals vis, varkensvlees, bier, wijn en bakproducten nog enigszins oplopen, maar zal de stijging stagneren en de prijs stabiliseren. Energiekosten spelen echter ook een rol.
Lichtpuntje in het donker
Niet alle producten zijn duurder geworden. Door een grote voorraad aan garnalen en karton kunnen de prijzen hiervan onder druk komen. De analisten zien ook dat het aanbod van rundvlees toeneemt. Maar ook producten zoals koffie en oliën gaan naar verwachten in prijs dalen in het komende jaar. Die prijzen zullen wel boven het niveau van voor corona blijven.
De analisten van de Rabobank zeggen: “Veel inkoopprijzen gaan de komende maanden omhoog. Verspilling terugdringen, kostenbeheersing en de menusamenstelling onder de loep nemen blijven noodzakelijk voor de horeca. Dat zal echter niet altijd genoeg zijn om de winstmarge te stutten. Dan is het verhogen van de menuprijs onomkoombaar.”
Door: Nationale Horecagids