Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

DNB: hogere lonen vormen geen gevaar voor economie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
DNB: hogere lonen vormen geen gevaar voor economie
Werkgevers kunnen volgens de Nederlandsche Bank de lonen van hun werknemers verhogen. De gemiddelde loonstijging komt volgend jaar uit op 5 procent. DNB voorspelt dat er nog meer dan dat in het vat zit. Dit meldt NU.nl.

Na een oproep van werkgeversorganisaties AWVN, MBK-Nederland en VNO-NCW vorige week om juist de lonen niet te verhogen, stelt DNB nu dat het zeker verantwoord is om op dit moment de lonen te verhogen. De werkgeversorganisaties deden deze oproep om zo te voorkomen dat de inflatie verder stijgt.

De gemiddelde loonstijging op jaarbasis is momenteel 3,3 procent. Olaf Sleijpen, directeur en hoofdeconoom van DNB, zegt: “Het risico op een loon-prijsspiraal ontstaat alleen als je de inflatie volledig compenseert. Dan moet je uitgaan van loonverhogingen van bijna 15 procent of hoger”. DNB is tevreden met deze constatering. “Deze ontwikkeling vinden wij goed. Er zijn sectoren waar een hogere loonsverhoging mogelijk is”, zegt de directeur van DNB.

Economie koelt af

De vooruitzichten van DNB gaan ervan uit dat de economie volgend jaar gaat afkoelen. Volgend jaar zal naar verwachting de economische groei net geen procent zijn. De oorzaken zijn de hoge inflatie en de lagere groei van de wereldhandel.

Geen recessie

Volgens Sleijpen hoeven we geen recessie te verwachten. In het derde kwartaal vertoonde de Nederlandse economie nog een kleine krimp. “En ook voor het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van volgend jaar verwachten we een krimp. Maar dat betekent nog niet dat we in een recessie belanden. We scheren erlangs, om daarna te groeien.”

Een land zit in een recessie wanneer er een half jaar sprake is van economische krimp. In Nederland is de economie het afgelopen kwartaal met 0,2 procent gedaald ten opzicht van het kwartaal ervoor. Er zijn minder investeringen gemaakt in woningen en infrastructuur, wat een reden kan zijn voor deze krimp volgens het CBS. Deze krimp is echter zo klein dat deze verwaarloosd kan worden volgens het statistiekbureau.

Inflatie bereikt piek

De verwachting van DNB is dat de inflatie dit jaar een piek bereikt. Door de getroffen maatregelen zoals het energieprijsplafond zal er de komende jaren een minder hoge prijsstijging zijn. Een grote oorzaak voor de geraamde inflatie van dit jaar is de uitzonderlijke prijsstijging van energie. Daardoor komt het percentage uit op bijna 12 procent. In 2023 en 2024 wordt een daling van 5 procent verwacht. Dit is het jaar waarin het energieprijsplafond stopt.

Richten op huishoudens die echt hulp nodig hebben

DNB adviseert het kabinet daarom om geen langdurige maatregelen te treffen ter compensatie van de energielasten. “De overheid moet zich richten op huishoudens die echt hulp nodig hebben”, zegt Sleijper. “Dan hebben we het vooral over mensen die in huurhuizen wonen. Bovendien moeten we snel werk maken van het verduurzamen van woningen en bedrijven.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.