DNB: hogere lonen vormen geen gevaar voor economie
Na een oproep van werkgeversorganisaties AWVN, MBK-Nederland en VNO-NCW vorige week om juist de lonen niet te verhogen, stelt DNB nu dat het zeker verantwoord is om op dit moment de lonen te verhogen. De werkgeversorganisaties deden deze oproep om zo te voorkomen dat de inflatie verder stijgt.
De gemiddelde loonstijging op jaarbasis is momenteel 3,3 procent. Olaf Sleijpen, directeur en hoofdeconoom van DNB, zegt: “Het risico op een loon-prijsspiraal ontstaat alleen als je de inflatie volledig compenseert. Dan moet je uitgaan van loonverhogingen van bijna 15 procent of hoger”. DNB is tevreden met deze constatering. “Deze ontwikkeling vinden wij goed. Er zijn sectoren waar een hogere loonsverhoging mogelijk is”, zegt de directeur van DNB.
Economie koelt af
De vooruitzichten van DNB gaan ervan uit dat de economie volgend jaar gaat afkoelen. Volgend jaar zal naar verwachting de economische groei net geen procent zijn. De oorzaken zijn de hoge inflatie en de lagere groei van de wereldhandel.
Geen recessie
Volgens Sleijpen hoeven we geen recessie te verwachten. In het derde kwartaal vertoonde de Nederlandse economie nog een kleine krimp. “En ook voor het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van volgend jaar verwachten we een krimp. Maar dat betekent nog niet dat we in een recessie belanden. We scheren erlangs, om daarna te groeien.”
Een land zit in een recessie wanneer er een half jaar sprake is van economische krimp. In Nederland is de economie het afgelopen kwartaal met 0,2 procent gedaald ten opzicht van het kwartaal ervoor. Er zijn minder investeringen gemaakt in woningen en infrastructuur, wat een reden kan zijn voor deze krimp volgens het CBS. Deze krimp is echter zo klein dat deze verwaarloosd kan worden volgens het statistiekbureau.
Inflatie bereikt piek
De verwachting van DNB is dat de inflatie dit jaar een piek bereikt. Door de getroffen maatregelen zoals het energieprijsplafond zal er de komende jaren een minder hoge prijsstijging zijn. Een grote oorzaak voor de geraamde inflatie van dit jaar is de uitzonderlijke prijsstijging van energie. Daardoor komt het percentage uit op bijna 12 procent. In 2023 en 2024 wordt een daling van 5 procent verwacht. Dit is het jaar waarin het energieprijsplafond stopt.
Richten op huishoudens die echt hulp nodig hebben
DNB adviseert het kabinet daarom om geen langdurige maatregelen te treffen ter compensatie van de energielasten. “De overheid moet zich richten op huishoudens die echt hulp nodig hebben”, zegt Sleijper. “Dan hebben we het vooral over mensen die in huurhuizen wonen. Bovendien moeten we snel werk maken van het verduurzamen van woningen en bedrijven.”
Door: Nationale Horecagids