Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van 1000 naar 10 vierkante meter: Oekraïnse horecafamilie opent restaurant in Breda

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Van 1000 naar 10 vierkante meter: Oekraïnse horecafamilie opent restaurant in Breda
Het restaurant dat Rezo Kokhtayeva ooit had in Oekraïne was 1000 vierkante meter. Nu start hij met zijn familie een restaurantje in de foodhall in Breda van net 10 vierkante meter. “Maar we zijn heel blij dat we weer iets kunnen ondernemen”, zegt de dochter van de horecaeigenaar. Dit meldt BN de Stem.

Het restaurantje Mavka is deel van de Foodhall in de Reigerstraat in Breda. Daar zitten meerdere horecazaken onder één gezamenlijk dak. Klanten kunnen door het hele pand eten. Er zijn keukens vanuit de hele wereld. Restaurant Mavka gaat typische Oekraïnse gerechten serveren. Deze hebben exotische namen, zoals vareniki en nalisnyky. Die zijn hier te herkennen als pannenkoekjes en dumplings. Ook kan het klassieke gerecht borsch niet ontbreken: soep met vlees, bieten, bonen en room.

Oorlog in Oekraïne

Direct na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne vluchtte de familie naar Nederland. Eén van de dochters, Alina, vertelt: “We hebben er elf dagen over gedaan om de reis te maken”. Tijdens het gesprek met BN de Stem treedt zij op als tolk voor haar vader.

Het is niet de eerste keer geweest dat de familie hun hebben en houden moest verlaten. In 2014 brak in Donetsk in het oosten van Oekraïne, waar zij toentertijd woonden, een conflict uit tussen separatisten gesteund door Rusland en het leger van Oekraïne. Ze zijn naar Kiev gereisd. Toen dit jaar de oorlog uitbrak, konden zij vluchten naar Nederland, waar zij al enige tijd familie hebben wonen.

Fruitbedrijf in Breda

De familie waar zij naartoe konden woont in Sint Willebrord. Ze hebben hier enige tijd verbleven, tot zij een huis toegewezen kregen in Sprundel. Rezo ging aan de slag bij een fruitbedrijf in Breda. Hij zegt: “Ik wil graag werken. Thuis zitten is niks voor mij”. “Hij is een workaholic”, voegt zijn dochter hier lachend aan toe.

Ooit had Rezo een groot restaurant in Donetsk van 1000 vierkante meter. In Kiev moest hij opnieuw beginnen, maar opende daar al snel zijn tweede restaurant. Hier serveerde hij Kaukasisch eten. “Mijn vader is namelijk geboren in Georgië. Hij kookt ook met Italiaanse en Franse gerechten”, zegt Alina.

Restaurant in de Foodhall

Het uitzendbureau dat Rezo zijn baan in het fruitbedrijf bezorgde wist dat hij eigenlijk restauranteigenaar was. Zo kwam Rezo te horen dat de eigenaar van de Foodhall graag de Oekraïnse keuken naar de Reigerstraat wilde halen. “Ik wilde iets doen voor de Oekraïnse vluchtelingen, maar ik zag er ook wel een commerciële kans in”, zegt de eigenaar van de Foodhall.

Afgelopen donderdag opende Mavka zijn deuren. Rezo is actief op de achtergrond, met af en toe ondersteuning van zijn vrouw. Hun dochter Alina heeft de dagelijkse leiding en wordt geholpen door kok en landgenote Oksana.

De droom is dat Mavka meerdere filialen in Nederland gaat openen. De familie geeft wel aan dat zij wanneer de oorlog ten einde is graag terugkeren naar Oekraïne. “Dat kan alleen nog lang duren. En misschien kunnen we wel een bedrijf in Oekraïne en Nederland hebben.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.