Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ABN AMRO: ‘Verkoop vlees- en zuivelvervangers kan in 2030 verdubbelen’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ABN AMRO: ‘Verkoop vlees- en zuivelvervangers kan in 2030 verdubbelen’
Ondanks een stagnering van de groei in verkoop van plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees, is de verwachting dat de verkoop van deze producten in de komende acht jaar kan verdubbelen. Dit concludeert ABN AMRO uit een analyse. ABN AMRO baseert zijn voorspelling op de verbetering van vlees- en zuivelvervangers. Daardoor zouden deze producten meer mensen aan kunnen spreken. Dit meldt Foodclicks. 

De afgelopen jaren waren vlees- en zuivelvervangers enorm in trek, maar deze toename lijkt af te vlakken. In 2019 steeg de verkoop van vleesvervangende producten met 25 procent en in 2020 zelfs met 34. In 2021 stagneerde de verkoop tot een groei van 7 procent. Ook noemenswaardig is dat de verkoop van de huismerken harder steeg dan die van merkproducten. Volgens de ABN AMRO steeg de verkoop van zuivelvervangers in dezelfde periode met 11, 34 en 10 procent. Daarentegen is het marktaandeel van deze producten in vergelijking met normale vlees- en zuivelproducten nog relatief laag.

Verdubbeling van verkoop 

De bank stelt wel dat zij verwacht dat de verkoop van vlees- en zuivelproducten zich kan voortzetten en kan verdubbelen in 2030. Dan moeten de producten aan een aantal eisen voldoen. De prijs per product zou lager moeten worden en ook kunnen verdere innovaties op het gebied van smaak en textuur een rol spelen in deze transitie. ABN stelt dat het belangrijk is dat producenten blijven investeren in gezondere producten en kunnen aantonen dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Transitie

Gezien de maatschappelijke situatie hebben vlees- en zuivelvervangers de wind in de rug. De overheid heeft plannen om het aandeel van dierlijke eiwitten in het dieet te verlagen van 60 procent naar 50 procent in 2030. Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch Food van ABN AMRO, zegt hierover: “Dit is een behoorlijke uitdaging. De afgelopen jaren is het lastig gebleken om de vleesconsumptie te verminderen. Ons eetgedrag is onderdeel van vaste patronen. Juist daarom kunnen vleesvervangers een deel van de eiwittransitie goed ondersteunen.”

“Hoewel zuivel- en vleesvervangers nu nog een vrij kleine categorie zijn, heeft deze markt wel potentie, óók in het buitenland. De marktpenetratie in afzetmarkten als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje is veel lager dan in Nederland. Dit biedt kansen voor Nederlandse producenten om hun kennis in andere landen in te zetten. Internationale uitbreiding heeft als bijkomend voordeel dat de prijs per geproduceerde eenheid door schaalvergroting omlaag kan.”

Door: Nationale Horecagids

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.