Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meeste gasten reageren begripvol op energietoeslag

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Meeste gasten reageren begripvol op energietoeslag
Na een goed voorjaar en een goede zomer voor de horeca beginnen er weer donkere wolken boven de sector te hangen. Naast de stijgende loon- en inkoopkosten beginnen nu ook de flink verhoogde energieprijzen hun tol eisen. Horecaondernemers moeten creatief naar oplossingen zoeken. Dit meldt De Ondernemer.

De uitbaters van De 4 Heeren in Nijmegen hebben sinds vorige week een onorthodoxe maatregel getroffen tegen de stijging van de energiekosten. Zij vragen nu klein bedrag van 1 euro extra bij hun gasten. Zo hopen zij het hoofd boven water te houden. “Anders zouden we 4 euro voor een normaal biertje moeten rekenen”, zegt één van de eigenaren. De extra euro wordt gevraagd, en is dus niet verplicht.

Kosten rijzen de pan uit

Ze hebben geen keus. Dat geven Coen Pompstra en Anne van Beuningen aan, die samen het managementteam vormen. “Aan inkoop zijn we ruim 10 procent meer kwijt en ook personeelskosten stijgen per 1 januari met 10 procent. Daarnaast wordt nu ook de energierekening van toch al dik 1500 euro ruim drie keer zo hoog”, vertelt Van Beuningen.

Energietoeslag komt vaker voor

De 4 Heeren is niet de eerste plek waar een energietoeslag is ingevoerd. Elders in het land vragen ze soms zelf een extra bijdrage van 2,50 euro. Ook in hun eigen stad heeft de horeca dit besluit al genomen. Daar werd bij de vader van Van Beuningen, die een pizza had besteld, zonder dat hij hiervan op de hoogte werd gesteld 1,50 euro extra in rekening gebracht.

Energietoeslag puur zakelijk

Pompstra merkte dat niet alle personeelsleden aan de tafel vroegen of de gasten een extra bijdrage wouden leveren. “Niet iedereen durfde erover te beginnen, zeker niet bij grotere groepen. Daarbij komt dat, hoewel de meeste klanten begripvol reageerden, maar zo’n 40 procent de euro ook echt betaalde”.

Daarom staat er nu een extra regel op de bon voor de toeslag. Van Beuningen zegt dat de bijdrage nog steeds vrijwillig is. “Met de poster op de deur en op de menukaart leggen we uit waarom we deze toeslag vragen. Wie niet wil betalen, kan dat aangeven”.

Toeslag ten kost van fooi

Waar het tweetal niet op hoopt, maar wel rekening mee houdt, is dat de energietoeslag ten koste kan gaan van de fooi. Dat zouden ze jammer vinden, geven ze aan, want de fooi is bedoeld voor het personeel. “We hopen echt op begrip voor deze tijdelijke maatregel. Want dat is het, we gaan ervan uit dat als de oorlog in Oekraïne stopt, de energieprijzen weer zakken. En dan stoppen we er meteen mee”.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.