Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alkmaarse horeca zet zich in tegen voedselverspilling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Alkmaarse horeca zet zich in tegen voedselverspilling
De opdracht voor de horeca in Alkmaar was duidelijk: duurzame en gezonde gerechten op de kaart en tegelijkertijd proberen voedselverspilling zo veel mogelijk te minimaliseren. Vijf horecaondernemers gingen tijdens de YourChoice campagne van Greendish aan de slag met deze kwestie. De deelnemende horecagelegenheden zijn Brownies & Downies, Grand Café De Kleine Waarheid, Turfmarkt, Fonduerestaurant De Fransman en de Koffiemolen Alkmaar. Dit meldt het Alkmaars Dagblad. 

Nederland is relatief gezien één van de grootste voedselverspillers; jaarlijks wordt er 2 miljard kilogram aan voedsel verspild. De horeca is verantwoordelijk voor 14 procent. Een groot deel hiervan komt door het maken van te veel eten of door bordresten. Daarentegen zijn ook snijverlies en slecht koelkastmanagement oorzaken van voedselverspilling. De gemeente Alkmaar wordt ondersteund door Greendish om voedselverspilling te reduceren. Dit stimuleert recyclen en ook moet het de CO2-uitstoot verminderen.

Duurzaamheid belangrijker dan gezond eten

De eerste opdracht voor de horecaondernemingen was het veranderen van een bestaand gerecht op de kaart. Deze is vervolgens beoordeeld door Greendish op duurzame inkoop, het gebruik van gezonde ingrediënten, portionering en het gebruik van minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. Na een positieve beoordeling werd er extra aandacht besteed aan het gerecht, wat leidde tot een hogere verkoop. Ook konden de gasten in een vragenlijst laten weten wat zij belangrijk vonden in het maken van een keuze. Daaruit bleek dat de meeste gasten duurzaam eten belangrijker vonden dan gezond eten.

8.983 kilogram verspilling

Aan het begin van het project is de deelnemers gevraagd om hun afval te wegen. Bij de eerste meting werd het direct al duidelijk; in totaal is er bijna 9.000 kilogram aan eten verspild. Dit is goed voor 180 groene containers vol. Na de volgende meting was een grote afname van voedselverspilling gemeten. Vooral de hoeveelheid snijafval en koelkastafval nam erg sterk af. Koelkastafval nam zelfs met 40 procent af.

Horeca gemotiveerd

Niels Kop, chef-kok van de Turfmarkt, vond het een ogenopener. Het bewust worden van de hoeveelheid verspilling en dat het anders waren voor hem de meest waardevolle inzichten. Ook dacht het team van de Koffiemolen al langere tijd goed bezig te zijn. Na het project realiseerden zij zich dat er ook voor hun nog veel te winnen valt. Veel van het snijafval brengen zij tegenwoordig naar de kinderboerderij en ook hebben ze aan de afvalservice gevraagd om de sinaasappelschillen te scheiden, zodat hier zeep van gemaakt kan worden. De Fransman kwam met een andere insteek op het probleem; zij bieden gasten de keuze hoe groot zij hun portie voor het hoofdgerecht willen. De garnituren hebben zij ook aangepast zodat deze volledig worden opgegeten.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.