Tweede editie van leertraject tot assistent-kok van start
Tijdens het volgen van het traject behouden de deelnemers hun uitkering. Op deze manier kunnen zij zich volledig richten op het leerwerktraject. De eerste editie zorgde voor 10 contracten. Ook reageerden zowel de deelnemers als horecagelegenheden enthousiast.
Twintig nieuwe deelnemers
Het leertraject is een anderhalf maand durende opleiding. De twintig nieuwe deelnemers zullen het traject volgen bij de kookstudio Pollies in Oude-Tonge. Daar leren ze onder meer de basis van koken, verschillende technieken om te snijden, het opmaken van borden en de werkwijze van de keuken. “We richten ons natuurlijk op het bereiden van de maaltijden, maar besteden ook veel aandacht aan de hygiëneregels en communicatie in de keuken”, zegt Diaa Saadeh, één van de docenten en kok bij HIT Eten en Drinken, tegen Hoeksch Nieuws. “Ook nemen we studenten mee naar groothandels. Dan zien ze ook waar het eten vandaan komt en waar ze op moeten letten”.
Mogelijkheid tot vaste dienstverband
De basisvaardigheden die zij tijdens de opleiding hebben geleerd mogen de deelnemers twee maanden lang tijdens een stage toepassen. Dit kan bij verschillende restaurants in de regio. Begeleiding en ontwikkeling blijven ook tijdens deze periode een belangrijk onderwerp. Zo hebben de deelnemers een wekelijkse afspraak met HIT en de eigenaar van het leerbedrijf. “We zoeken voor iedere deelnemer een passende stage”, zegt Almar Nederveen, eigenaar van HIT Eten en Drinken en docent bij de opleiding. Hij vervolgt: “Er is veel vraag naar personeel in de horeca, maar dan moet er wel een klik zijn tussen werknemer en werkgever. Ook tijdens de stage houden we contact en begeleiden we de deelnemers”.
Wanneer de studenten goed hun werk hebben gedaan en laten zien gemotiveerd te zijn, kunnen zij kans maken op een arbeidsovereenkomst van een half jaar. Deze kan leiden tot een vast contract. “De kans op een vast contract is erg groot. Dat blijkt ook uit de resultaten van vorig jaar. Laatst kreeg ik nog een telefoontje van een oud-deelnemer die loonsverhoging en een verlenging van zijn contract heeft gekregen. Dan is meteen mijn hele dag weer goed”, vertelt Arjan van den Ouden, mede-eigenaar van HIT Eten en Drinken
Nieuwe oplossing voor personeelstekorten
Alle inwoners van de gemeenten uit de regio Rijnmond kunnen deelnemen aan het opleidingstraject. Door dit soort gezamenlijke leertrajecten op te starten kunnen meerdere kandidaten geholpen worden met het vinden van een betaalde baan. Daarnaast biedt het een nieuwe oplossing voor het personeelstekort in de horecasector.
Door: Nationale Horecagids