Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bekend Harderwijks horecaduo stopt na succesvolle jaren met hun restaurant: ‘Dit is het moment’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bekend Harderwijks horecaduo stopt na succesvolle jaren met hun restaurant: ‘Dit is het moment’
Er komt een eind aan het verhaal van horecaduo Wim en Tina Zwaart. Hun restaurant Ratatouille in Harderwijk wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd. “We gooien de winkel dicht en gaan druiven plukken”, zijn de woorden van Wim aan de Stentor. 

Hij is ‘De godfather van de Harderwijkse horeca’ zoals Tina Zwaart de meesterkok liefkozend omschrijft. En met recht, want bij bijna elke horecaonderneming kleven sporen van het horecaduo.

Leerhuis

“Misschien wel honderd”, zegt Tina over het aantal leerling-koks dat het restaurant in zijn bestaan heeft klaargestoomd. Er staan in de keukens in Harderwijk erg veel chefs die zijn opgeleid door Wim.

Zelf weten ze een Michelinster binnen te slepen met hun oude restaurant Olivio. Het is de eerste die Harderwijk kent. Een unieke prestatie die het stadje in het westen van Gelderland op de culinaire kaart zet.

Grote boze overheid

Het duo stopt ermee omdat zij niet meer konden doen waar zij zin in hadden. Het ondernemen, en zelf de dienst uitmaken was passé. "Ik dacht dat alles maakbaar was, maar dat bleek niet zo te zijn. Dat je helemaal niks mag en kan. Dat vond ik heel heftig".

Tijdens corona ontkiemde de gedachte om een rustiger leven te leiden verder en verder. Het werk is fysiek inspannend en eist zijn tol. Dat speelt ook mee volgens Wim. Daarnaast zijn er tijdens corona twee goede collega's 'zomaar omvallen', wat misschien wel het laatste zetje in de richting van de uitgang is geweest.

Voortzetting

Het is nog niet helemaal afgelopen. De Culiwinkel blijft bestaan en blijft het koppel proeverijen organiseren. “Misschien nog eens koken voor een tafeltje van tien”, zegt Wim. Ook restaurant Ratatouille heeft een toekomst; deze wordt overgenomen door de huidige kok van het restaurant, Gerwin Dooijeweerd, en zijn vriendin Cindy, die eveneens al werkzaam is in het restaurant.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.