Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stijging omzet van 3 procent voor horeca in derde kwartaal

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Stijging omzet van 3 procent voor horeca in derde kwartaal
De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal met 2,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) nam echter nauwelijks toe ( 0,1 procent). Zowel in het derde kwartaal als in het kwartaal ervoor golden er geen coronamaatregelen voor de horeca.

Vergeleken met het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca 21,7 procent hoger. Het volume was 11,9 procent hoger. Vorig jaar had de horeca tijdens het derde kwartaal nog wel last van coronamaatregelen.

 Omzet hotels neemt toe 

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het derde kwartaal van 2022 met 7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels zetten 10,8 procent meer om dan in het voorgaande kwartaal. Zowel het aantal overnachtingen als de prijzen stegen. De omzet van overige logiesverstrekkers, waaronder campings en vakantieparken, daalde in het derde kwartaal met 2,2 procent.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het derde kwartaal 1,1 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van kantines en catering steeg met 5,2 procent en die van fastfoodrestaurants met 1,9 procent. Bij restaurants bleef de omzet gelijk, terwijl de omzet van cafés daalde met 0,9 procent.

Omzet horeca bijna 22 procent hoger dan jaar eerder

In het derde kwartaal van 2022 lag de omzet van de horeca 21,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021. De forse groei komt onder meer doordat in het derde kwartaal van vorig jaar de horeca nog te maken had met een restant aan coronamaatregelen en door prijsstijgingen.

Hotels boekten in het derde kwartaal 54,3 procent meer omzet dan een jaar eerder. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 7,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.

De omzet van de cafés groeide in het derde kwartaal met 20,6 procent. Bij restaurants was de omzet 10,9 procent hoger dan een jaar eerder. Fastfoodrestaurants realiseerden een omzetstijging van 13,2 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2021. Kantines en cateringbedrijven ten slotte, zetten 38,5 procent meer om dan een jaar eerder. Dat is op de hotels na de grootste omzetstijging van alle horecabranches.

Sentiment horecaondernemers slaat om

Het ondernemersvertrouwen in de horeca nam aan het begin van het vierde kwartaal van 2022 verder af. Het vertrouwen daalde van 15,5 begin derde kwartaal naar -12,2 begin vierde kwartaal. Dat is de grootste daling van alle branches. Horecaondernemers waren onder meer negatiever over de verwachte omzet en het economisch klimaat in de komende drie maanden vergeleken met een kwartaal eerder.

Door: Nationale Horecagids
 

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.