Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gronings sterrenrestaurant Onder de Linden hanteert menu zonder rundvlees en zuivel

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gronings sterrenrestaurant Onder de Linden hanteert menu zonder rundvlees en zuivel
In het sterrenrestaurant Onder de Linden in Aduard ga je geen rundvlees of zuivel meer op de menukaart aantreffen. Chefs Steven Klein Nijenhuis en Falk van Essen hebben deze keuze gemaakt vanwege de klimaatverandering en de impact die vlees en zuivel hierop hebben. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

“De wereld gaat naar de klote, dat zie je aan alles”, vertelt Klein Nijenhuis aan het DvhN. “We konden niet langer doorgaan zoals we gewend waren, daarmee zouden we teveel bijdragen aan het probleem”.

Klein Nijenhuis refereert naar de opwarming van de aarde, de droogte en klimaatrampen. Volgens hem hebben we het hier goed, “maar er zijn ook plekken waar het al dramatisch is”. Hij voorspelt dat er de komende jaren een toename van klimaatvluchtelingen zal zijn.

Voorbeeldfunctie voor andere horecaondernemers

De rol van de horeca in de klimaatverandering is volgens Klein Nijenhuis groot. “De meeste mensen gaan nog naar restaurants om een dik lap vlees te bestellen”. Daar willen hij en zijn collega Van Essen niet langer aan meedoen. “Wij hebben een voorbeeldfunctie voor de andere horeca en de gewone mensen. Veranderingen beginnen aan de top,” zegt hij. Zij zien het als een uitdaging om te laten zien dat ergeen dierlijke producten nodig zijn om lekker eten te bereiden.

Koken zonder zuivel

Al voor langere tijd koken de chefs zonder zuivel. Voor het kaasplankje worden nog wel kleine hoeveelheden lokale kaas gebruikt. Ook vleesproducten die onder druk staan, zoals rundvlees en varkensvlees, maar ook paling en tonijn, staan niet meer op het menu.

Het huidige menu heeft daarom ook meer plantaardige opties. Op het menu staat bijvoorbeeld een wortelgerecht dat is geïnspireerd door de smaak van spareribs. Volgens de koks zijn de gasten enthousiast over het gebruik van plantaardige producten.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.