Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Beroep op tijdelijke toeslag of verkorte openingstijden typerend gedrag in de horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Beroep op tijdelijke toeslag of verkorte openingstijden typerend gedrag in de horeca
Iedereen in het land heeft te maken met de energiecrisis. Zo ook de Nederlandse horeca. Zij worstelen met de stijgende energierekening. Als gevolg daarvan doen cafés en restaurants een beroep op een tijdelijke toeslag, of passen zij de openingstijden aan om te compenseren voor deze kosten. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lukt het maar een deel van de ondernemingen de kosten door te berekenen. Dit meldt NU.nl. 

“Ik kan niet zoals thuis de verwarming lager zetten”, zegt Filippos Tsatsos, eigenaar van The Real Greek in Delft tegen NU.nl. De energierekening voor zijn restaurant is gestegen van 2.200 euro in de  maand naar 7.500 euro. “Die 5.000 euro verschil heb ik doorberekend naar de klanten die maandelijks bij het restaurant eten. Dan kom ik uit op 0,50 euro per persoon”.

KHN positief over toeslag

“Het staat ondernemers vrij om een beroep te doen op een tijdelijke toeslag”, vertelt een woordvoerder van het KHN. “Het gebeurt ook in andere sectoren zoals de luchtvaart, waar een toeslag komt op de brandstof op het moment dat de prijzen hiervan sterk stijgen”.

Daarbij vindt de organisatie het wel belangrijk dat gasten op de hoogte zijn van deze toeslag. The Real Greek doet dit ook: door middel van een bord bij de entree wordt de gasten duidelijk gemaakt dat zij een kleine energietoeslag moeten betalen. Ze vermelden het ook bij de kassen en zelfs op de rekening.

Kortere openingstijden

Een andere oplossing voor de energieprijzen is het verkorten van de openingstijden. KHN concludeert aan de hand van een enquête dat ongeveer 3 procent van de ondernemingen de extra energiekosten kan doorberekenen. 43 procent kan dit gedeeltelijk en de overige 54 procent zegt dit niet te kunnen realiseren.

Dat is de reden waarom bijna een derde van de bedrijven kort op diensten, service en faciliteiten. Het verkorten van de openingstijden valt hier ook onder. Maar dit is niet voor iedereen een optie. “Als ik 2 uur minder open ben, verdien ik ook 2 uur niets”, zegt Tsatsos. 

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.