ING verwacht matige groei horecaondernemingen
Het is ondertussen meer dan twee jaar geleden dat corona zich voor het eerst in Nederland nestelde. Door de lockdowns en de beperkende maatregelen heeft de horecasector een enorme klap opgelopen. In combinatie met de moeite om personeel te vinden, zitten veel ondernemers met de handen in het haar. Ondanks de inhaalslag van het afgelopen jaar zijn veel restaurants en cafés nog niet op het niveau van voor corona.
Stijgende prijzen
Niet alleen de producten in de supermarkt zijn duurder geworden. Door de gestegen inkoopprijzen heeft ook de horeca te maken met hogere kosten voor het inkopen van producten. Voedingswaren en alcoholvrije dranken zijn in de eerste driekwart van 2022 met 9 procent in prijs gestegen. Bier spant de kroon met een prijsstijging van 12 procent. In combinatie met de stijgende huur- en energieprijzen zijn horecaondernemers genoodzaakt deze extra kosten door te berekenen naar de consumenten. In 2022 is het gemiddeld 8 procent duurder geworden. Voor hotels ligt dit percentage zelfs hoger, in deze sector zijn de prijzen met vijftien procent gestegen. Zij zijn minder gevoelig voor prijzen en kunnen de extra kosten makkelijker doorberekenen bij gasten.
Meer faillissementen
De stijgingen van de prijzen, de inflatie en steeds hogere inkoopkosten zijn voor veel horecaeigenaren te veel. De verwachting van de ING is dan ook dat het aantal faillissementen in de horecasector in 2023 hoger zullen zijn dan in dit jaar. Er was een probleem door de toegenomen concurrentie als gevolg van een toename in horecazaken de afgelopen jaren. Daar komt ook bij dat sinds oktober dit jaar de ondernemingen zijn begonnen met het terugbetalen van de belastingschulden. Deze combinatie zal naar verwachting leiden tot een stijging van het aantal zaken dat zijn deuren moet sluiten.
Door: Nationale Horecagids