Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING verwacht matige groei horecaondernemingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ING verwacht matige groei horecaondernemingen
Het afgelopen jaar heeft de horecasector, na de beperkingen die corona met zich meebracht, een grote inhaalslag gemaakt, met een groei in volume van ruim 30 procent . Naar verwachting zal deze inhaalslag in 2023 doorzetten. ING research publiceerde gisteren een onderzoek waarin wordt geconcludeerd dat de volumegroei voor de horeca komend jaar rond de 5 procent ligt. De verklaring hiervoor is het herstel van de coronapandemie. Dit meldt Lunchroom. 

Het is ondertussen meer dan twee jaar geleden dat corona zich voor het eerst in Nederland nestelde. Door de lockdowns en de beperkende maatregelen heeft de horecasector een enorme klap opgelopen. In combinatie met de moeite om personeel te vinden, zitten veel ondernemers met de handen in het haar. Ondanks de inhaalslag van het afgelopen jaar zijn veel restaurants en cafés nog niet op het niveau van voor corona.

Stijgende prijzen

Niet alleen de producten in de supermarkt zijn duurder geworden. Door de gestegen inkoopprijzen heeft ook de horeca te maken met hogere kosten voor het inkopen van producten. Voedingswaren en alcoholvrije dranken zijn in de eerste driekwart van 2022 met 9 procent in prijs gestegen. Bier spant de kroon met een prijsstijging van 12 procent. In combinatie met de stijgende huur- en energieprijzen zijn horecaondernemers genoodzaakt deze extra kosten door te berekenen naar de consumenten. In 2022 is het gemiddeld 8 procent duurder geworden. Voor hotels ligt dit percentage zelfs hoger, in deze sector zijn de prijzen met vijftien procent gestegen. Zij zijn minder gevoelig voor prijzen en kunnen de extra kosten makkelijker doorberekenen bij gasten.

Meer faillissementen

De stijgingen van de prijzen, de inflatie en steeds hogere inkoopkosten zijn voor veel horecaeigenaren te veel. De verwachting van de ING is dan ook dat het aantal faillissementen in de horecasector in 2023 hoger zullen zijn dan in dit jaar. Er was een probleem door de toegenomen concurrentie als gevolg van een toename in horecazaken de afgelopen jaren. Daar komt ook bij dat sinds oktober dit jaar de ondernemingen zijn begonnen met het terugbetalen van de belastingschulden. Deze combinatie zal naar verwachting leiden tot een stijging van het aantal zaken dat zijn deuren moet sluiten.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.