Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe verantwoord is terrasverwarming tegenwoordig?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Hoe verantwoord is terrasverwarming tegenwoordig?
In het hele land is men bezig met het bedenken van oplossing voor de energiecrisis. Maar wanneer je langs de terrassen loopt, zul je snel opmerken dat die vaak nog verwarmd worden. Kan dit nog wel tijdens een energiecrisis? Dit meldt Sleutelstad. 

Deze week is een onderzoek voor de gemeente Leiden afgerond, waarin is gekeken naar duurzame alternatieven om terrassen te verwarmen. Het onderzoek is geleid door Stichting Duurzame Horeca, een organisatie gevestigd in Leiden. SDH helpt horecaeigenaren hun zaak duurzamer te runnen. De conclusie van SDH is duidelijk: er zijn goede alternatieven voor terrasverwarming.

Alternatieven voor heaters

Uit het onderzoek van Stichting Duurzame Horeca zijn een aantal alternatieve opties voor terrasverwarming gekomen. Door het gebruik van een bewegingssensor gaan de heaters op het terras pas aan wanneer er daadwerkelijk iemand zit. In Breda, Valkenburg en Den Haag lopen proeven met deze aanpak.

Een optie die ondernemers in de horeca kunnen bekijken zijn rode lampen. Dit alternatief gaat minder ver dan het gebruik van bijvoorbeeld warmtedekens. Het is ook een veilig alternatief. Er kan van alles gebeuren met deze dekens, en het moet niet zo zijn dat er straks elk weekend dekens uit de grachten worden gevist.

Een ander alternatief is het gebruik van warmtekussen. Deze worden steeds populairder onder horecaondernemingen. Het energieverbruik is bovendien vijftig keer lager dan heaters en ze gaan alleen aan als er iemand op zit.

Enorme energieverbruikers

Het kost veel energie om terrassen te verwarmen. Stel dat een terras twintig elektrische heaters heeft staan van 2000 watt en deze elke avond aan laat staan voor drie maanden. De energie die hiervoor nodig is staat gelijk aan het stroomverbruik van zeven huishoudens. Ook het kostenplaatje speelt een rol: zelfs met optimistische schattingen zouden deze twintig heaters van het voorbeeld meer dan 6.000 euro per jaar kosten. Een goede reden om over te stappen naar een duurzamer alternatief. Om de ondernemers in de horeca extra te motiveren heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gemeentes opgeroepen duurzame verwarming van terrassen financieel te stimuleren, door bijvoorbeeld subsidies te verschaffen of korting of opslag te geven op gemeentelijke belastingen.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.