Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De Librije wederom bovenaan in 45ste editie van restaurantgids Lekker500

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De Librije wederom bovenaan in 45ste editie van restaurantgids Lekker500
Jonnie en Thérèse Boer staan wederom op de eerste plaats in de 45ste editie van restaurantgids Lekker500. Het culinaire en inspirerende koppel uit Zwolle behoort al ruim dertig jaar tot de absolute top met restaurant De Librije. Ook de nummers 2 en 3 zijn hetzelfde als vorig jaar. Dit meldt Pijper Media.

Op de tweede plaats landt de innoverende Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door de andere superchef, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen op plaats drie. Bijzonder dat de gehele Top-3 bestaat uit koppels die samen ondernemen.

Lekker Jubileum

Lekker500 bestaat 45 jaar en wordt ook wel dé restaurantgids van Nederland genoemd. De ranking wordt niet voor de bühne gemaakt, maar gaat op inhoud en elk restaurant wordt nauwkeurig getoetst op kwaliteit. Ook dit jaar stuurde Lekker haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw uit in het Nederlandse culinaire landschap, van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 adressen op, waaronder 49 restaurants die voor het eerst in de gids belanden. 

Stijgers en dalers

Chef Syrco Bakker stijgt dit jaar met restaurant Pure C in Cadzand van plaats 5 naar 4. Opgevolgd door chef-kok Hans van Wolde van restaurant Brut 172 in het Limburgse Reijmerstok, die vorig jaar vanuit het niets in de Top-5 belandde. De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer, is enig in zijn soort en staat stevig op plaats 6. Het restaurant dat De Lindehof opvolgt is Spectrum waar Sidney Schutte de culinaire scepter zwaait en stijgt ten opzichte van vorig jaar een plaatsje naar 7. Restaurant Fred in Rotterdam van Fred Mustert staat dit op 9, en is daarmee ook een plaats gestegen is de Top-10. 

Een opvallende verschuiving in de Top-10 is de stijging van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van chef-kok Emile van der Staak. Hij kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst in de Top-10 op nummer 8. Hier slaat botanische gastronomie de klok: koken met producten die aardig zijn voor onze aarde. Ook nieuw in de Top-10 is restaurant Flore in Amsterdam, waar Bas van Kranen in het statige etablissement van Hotel de l’Europe vernieuwing wist te brengen. Hij kookt volgens zijn concept ‘conscious fine dining’, waarbij duurzaamheid, creativiteit en lokale producten sleutelwoorden zijn. Bas van Kranen stond met restaurant Flore voorgaande editie op plaats 16 en stijgt dit jaar naar plaats 10.

De 2023-editie van Lekker500 met maar liefst 292 pagina’s ligt op 1 november 2022 in de winkel voor €18,99 en is ook te bestellen via lekker.nl/bestel.

Door: Nationale Horecagids

 

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.