Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met deze drie tips bespaar je als horecaondernemer flink wat energie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Met deze drie tips bespaar je als horecaondernemer flink wat energie
Met de bizarre energieprijzen is dit het moment om energie te besparen. Dit zijn drie tips voor de horecabranche om dit te kunnen doen. Dit meldt Entree Magazine.

Keukenapparatuur

Als de keuken open gaat, worden vaak alle apparaten meteen ingeschakeld: de ventilatie, ovens en verlichting bijvoorbeeld. Daar valt volgens Entree Magazine meer op te besparen dan vaak wordt gedacht. Door de gaspitten na gebruik uit te zetten, kan al tien procent van het volledige gebruik bespaard worden. Dit geldt ook voor grills, ovens, warmhoudplaten en andere kookplaten. De frituurpan afdekken als het even niet meer wordt gebruikt, kan er overigens ook voor zorgen dat het energieverbruik wordt verminderd.

Een vaatwasser op eco-stand gebruiken, betekent dat er restwarmte wordt gebruikt om de vaat te drogen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken naar het stand-by verbruik van apparatuur. Dit zijn namelijk sluipverbruikers. Als deze na sluitingstijd helemaal worden uitgezet, dan kunnen er kosten worden bespaard.

Verlichting

Hoewel led-balken bij de aankoop duurder zijn, zijn zij wel goedkoper in het energiegebruik. Dit komt doordat ze wel 85 procent zuiniger zijn dan een conventionele gloeilamp. Hierdoor verdient de aankoop zich al snel terug. Als er nieuwe lampen aangeschaft moeten worden, dan is het het dus waard om dit te onthouden.

Soms zijn er lichten die onnodig of per ongeluk blijven branden. Zo’n foutje kost al snel enkele euro’s. Om dit te voorkomen, is het handig om gebruik te maken van bewegingssensoren. Hierdoor kan er wel tot 30 procent energie bespaard worden, ondanks dat de sensor zelf ook een beetje energie gebruikt.

Tochtbestrijding

Een luchtgordijn is een goede oplossing om tocht te bestrijden. Zo’n apparaat blaast namelijk lucht naar beneden en scheidt op deze manier de lucht buiten en binnen. Wellicht is dit je al vaker opgevallen bij winkels. Het ‘gordijn’ blaast namelijk warme lucht, waardoor de kou buiten gehouden wordt. En andersom ook. Als het ‘gordijn’ koude lucht blaast, wordt de warme lucht buiten gehouden: ideaal voor in de zomer. Het voordeel van zo’n ‘luchtgordijn’ is dat er een stabiele temperatuur gecreëerd kan worden in de zaak. Op deze manier bespaar je energiekosten én is het prettiger voor de gasten.

Daarnaast is het verstandig om tussendeuren te sluiten. Dit scheelt warmte: en dus ook energie. Door deurdrangers neer te zetten, zullen de deuren automatisch sluiten. Deze zijn betrekkelijk goedkoop én eenvoudig te installeren.

Het plaatsen van tochtstrips is een makkelijkere oplossing voor tocht. Met name in oude panden zijn er al snel kieren en naden waar veel tocht (en vocht) door kan komen. Dit is makkelijk op te lossen door deze kieren te dichten met tochtstrips. Maak vooral een rondje door de zaak en bekijk alle kozijnen, leidingen, brievenbussen e.d.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.