Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant Pesca verdeelt winst onder medewerkers: een afwasser krijgt evenveel als een bedrijfsleider

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Restaurant Pesca verdeelt winst onder medewerkers: een afwasser krijgt evenveel als een bedrijfsleider
Met de huidige problematiek op de arbeidsmarkt rondom het personeelstekort wordt het steeds duidelijker dat het van groot belang is om niet alleen personeel aan te trekken, maar ook vooral het huidige personeel te behouden. Dit kan bijvoorbeeld met een relatief simpele winstdeling, maar ook met daadwerkelijk mede-eigenaarschap. Dit meldt Misset Horeca.

Restaurant Pesca begon in 2018 met een winstdeling. Nog altijd wordt 7 tot 11 procent van de winst van het bedrijf verdeeld onder de medewerkers. Hier hebben zij recht op zodra zij een jaar of langer in dienst zijn. Hoeveel de werknemer krijgt, ligt aan het aantal uren dat diegene maakt. Het staat los van iemands functie.

Iedere functie even belangrijk

Een afwasser krijgt dus evenveel van de winst als een bedrijfsleider. Met de winstdeling wil de horecaeigenaar Sven Sallaerts laten zien dat iedere functie even belangrijk is.

Statement maken

De ondernemers van het restaurant wilden vier jaar geleden al een statement maken dat de branche zou veranderen. Tegen Misset Horeca hadden zij gezegd dat zij hoopten dat andere ondernemers in de horecasector zich realiseren dat de branche aan het begin staat van een nieuw tijdperk. De ondernemers waren ervan overtuigd dat er grote problemen zouden komen als er geen actie ondernomen werd. Er is echter nooit massaal navolging van de werkwijze van Pesca gekomen.

Wereld van hospitality moet veranderen

Toch verdeelt Pesca nog altijd een deel van de winst onder de medewerkers. De eigenaren van het restaurant zijn overtuigd dat het nut heeft. De ondernemers geven aan dat zij nog steeds van mening zijn dat de wereld van hospitality verder moet veranderen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.