Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers moeten stagairs omarmen, maar niet zien als een volwaardige medewerker

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers moeten stagairs omarmen, maar niet zien als een volwaardige medewerker: want dat zijn zij (nog) niet
Veel horecaondernemers reageren opgelucht als zij een stagiair krijgen. Logisch in een tijd waar iedereen schreeuwt om personeel. Maar wie het horecavak weer écht op de kaart wil zetten en jongeren wil behouden voor de sector, die moet het toch echt anders aanpakken. Dit meldt Entree Magazine.

Het aantal jongeren dat voor een horecaopleiding kiest, loopt al jaren terug. Dit heeft te maken met het negatieve imago van de branche: hoge werkdruk, lange dagen en lage salarissen. Jeroen van den Heuvel is docent bij het Koning Willem I College in Cuijk en pleit ervoor dat ondernemers laten zien hoe mooi het vak is. Hij is van mening dat ondernemers de mbo’ers moeten omarmen en de kans moeten grijpen om hun passie voor het vak over te brengen aan de stagiairs. Wat wel belangrijk is volgens Van den Heuvel is dat de stagiairs niet al nieuwe zelfstandige werknemers behandeld moeten worden, want dat zijn zij niet.

Bijstellen van verwachtingen

Veel horecaondernemers worstelen op dit moment met de bezetting in hun zaak. Van den Heuvel geeft aan dat het begrijpelijk is dat zij linksom of rechtsom de gaten in hun roosters willen invullen, maar dat het belangrijk is om dit niet te doen met de mbo’ers. Zij zijn alleen gewend om op school te koken en fouten te mogen maken, maar het echte werk moeten zij nog altijd leren in de praktijk bij de horecaondernemer tijdens hun stage. Van den Heuvel ziet helaas dat dat besef nog vaak ontbreekt bij ondernemers. Regelmatig krijgt hij als opleider te horen van de ondernemers dat de stagiair ‘nog niks kan’.

Leermeesters in spagaat

Van den Heuvel erkent dat ook de leermeesters in een spagaat zitten. Want het personeelstekort zorgt voor een hoge werkdruk in de keuken, waardoor leermeesters nauwelijks meer de tijd hebben om hun studenten goed te begeleiden. Daar wringt de schoen, vindt de opleider. Want er moet geïnvesteerd worden als de ondernemers deze jongeren willen behouden in de horecasector.

Concreet betekent dit volgens de opleider dat er tijd vrijgemaakt moet worden en dat de student op een adequate manier worden begeleid. Als dit niet wordt gedaan en de stagiairs moeten vanaf een meteen meedraaien, dan gooien de mbo’ers al snel de handdoek in de ring. Ze stoppen mogelijk helemaal met de opleiding. Van den Heuvel is van mening dat dit moet worden voorkomen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.