Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers letten scherp op aantal oplopende coronabesmettingen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers letten scherp op aantal oplopende coronabesmettingen
Ondernemers zijn alert op het oplopende aantal coronabesmettingen. Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk om de epidemiologische situatie scherp in de gaten te houden, vooral om te voorkomen dat het virus weer massaal om zich heen grijpt.

Volgens het RIVM neemt het aantal positieve coronatests toe en is mogelijk sprake van "het begin van de verwachte Covid-najaarsgolf". De ondernemerslobby stelt dat volgens de nieuwe coronathermometer van het Rijk de impact op de samenleving en de zorg door de ziektelast van het virus laag is. "Belangrijk is dat dit zo blijft en dat we komende tijd, zoals het RIVM terecht aangeeft, extra aandacht houden in de hele samenleving voor het naleven van de basisregels", zo klinkt het.

Vanwege de stijging en de vooruitzichten vraagt het RIVM "extra aandacht voor vaccineren, testen en de andere basisadviezen".

Voorkomen sluiting economie

De ondernemersorganisaties stelden eerder al dat voorkomen moet worden dat de economie weer op slot gaat. Volgens de bedrijfslobby is het ook van groot belang dat, bij een eventuele nieuwe coronagolf, alle mogelijke middelen beschikbaar zijn, dus ook een coronatoegangsbewijs, al zijn de meningen over dat middel verdeeld.

Langetermijnaanpak corona

Het kabinet kwam vorige week met een Kamerbrief over de langetermijnaanpak voor corona. Het uitgangspunt daarbij is om de maatschappij open te houden, zo valt te lezen. Het doel van het kabinet bij de aanpak is om enerzijds maatschappelijke en economische schade voor bedrijven, instellingen en individuen te voorkomen. Anderzijds gaat het om het toegankelijk houden van de zorg, ondanks het capaciteitstekort.

Maatregelenladder

Het kabinet benadrukt dat het beter is voorbereid dan bij eerdere uitbraken van het virus. Ook is de samenleving beter beschermd. Sectoren is gevraagd om met plannen te komen. Die zijn volgens het kabinet meegenomen in de zogeheten maatregelenladders. Daarop staat per sector wat kan worden gedaan om besmettingen te voorkomen of wat te doen bij stevigere corona-uitbraken. Dat gaat van het benadrukken van de basisadviezen tot eventuele interventies.

Bepaalde voorgestelde maatregelen zijn door het kabinet niet overgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een vaccinatieplicht voor werknemers of een quarantaineplicht voor klanten en personeel. Daar wil het kabinet niet aan.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.