Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca: zeven dagen per week werken en soms tot twee uur 's nachts

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Horeca: zeven dagen per week werken en soms tot twee uur 's nachts
In de Noord-Hollandse horeca stonden in het tweede kwartaal van 2022 circa 7300 vacatures open. Daarom springen bij De Nadorst in Blokker en Bliss in Purmerend de dochters van de horecagelegenheden bij om de gaten op te vullen. Dit meldt NH Nieuws.

Rob Baltus is eigenaar van het restaurant De Nadorst in Blokker. Hij geeft aan dat het personeelstekort in eerdere jaren een stuk minder speelde. Er kwamen vroeger verschillende reacties op een vacature zodra deze online werd gezet. Als ondernemer kon je toen kiezen wie het beste bij het bedrijf past. Tegenwoordig moet je als ondernemer alle middelen inzetten om überhaupt een reactie te vinden.

Vakmensen

Baltus geeft aan echt op zoek te zijn naar vakmensen. Van de 7300 vacatures die open stonden in de Noord-Hollandse horeca, ging het om 3200 vacatures voor kelners en barpersoneel en 1350 voor koks.

Bij brunchroom en taartenmakerij Bliss in Purmerend wordt er ook geschreeuwd om meer personeel. Melissa Koetsier, dochter van Yasemin Öskurt, geeft aan dat het op dit moment erg zwaar is. Ze hoopt dat er snel nieuw personeel gevonden wordt. Zowel moeder als dochter werken zeven dagen per week, waarvan vrijdag de langste dag is.

Na het werk in de brunchroom maken moeder en dochter ook nog taarten op bestelling. Eigenaresse Öskurt geeft aan dat ze soms wel tot een uur of twee bezig is. In het weekend halen de klanten vaak de taarten op om hun verjaardag te vieren.

Weinig gesolliciteerd

Hoe kan het dat er zo weinig personeel te vinden is? Koetsier weet het niet. Volgens haar wordt er weinig gesolliciteerd, ondanks dat zij meerdere advertenties online hebben. Ze denkt dat de horeca misschien te zwaar is.

De huidige problematiek rondom het personeelstekort in de horecasector dwingt zaken tot het nemen van rigoureuze maatregelen. Bliss is bijvoorbeeld op zondag gesloten en ook restaurant NaDorst moet twee dagen per week dicht. Het moet niet vaker gebeuren volgens de ondernemers, want de dagelijkse kosten gaan wel gewoon door.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.