Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boek 'Verdwenen horeca in Utrecht' vertelt over 'foute kroeg voor NSB'ers'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Boek 'Verdwenen horeca in Utrecht' vertelt over 'foute kroeg voor NSB'ers'
Het boek ‘Verdwenen horeca in Utrecht’ wordt binnenkort uitgebracht. Het is nu al mogelijk om het te bestellen. De eerste bestellingen zijn al binnen. Dit meldt DUIC.

Samen met DUIC werd er een crowdfundingsactie gestart. Hiermee was het mogelijk om alvast een exemplaar te bestellen en de productie van het boek te ondersteunen. Met 120 donateurs was het mogelijk om 25 procent van het te behalen bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Melksalons en cabarets

Arjan den Boer en Ton van den Berg, de schrijvers van het boek, hebben in het verleden veel geschreven over horecazaken die de afgelopen eeuw te vinden waren in de Domstad. Op de crowdfundingspagina is het volgende te lezen:

“Vertrouwde cafés verdwenen, geliefde snackbars sloten en ambitieuze restaurants gingen ten onder. De gebouwen staan er vaak nog, maar hebben een andere functie gekregen. Nieuwe ‘horecaconcepten’ namen de plaats in van melksalons, koffiehuizen, cabarets, bistro’s en steengrillrestaurants."

Foute kroeg voor NSB’ers

In het boek hebben Den Boer en Van den Berg de stukken gebundeld en aangevuld met afbeeldingen. Denk hierbij aan menukaarten en reclames. In totaal hebben de schrijvers vijftig zaken besproken. Op de crowdfundingspagina staat hierover het volgende:

“Aan bod komen Chinese restaurants, tearooms voor deftige dames, bars met bijzondere namen, cafés waar schrijvers en kunstenaars kwamen, dancings en discotheken, ijssalons, een vegetarisch hotel, een poffertjeskraam en zelfs een ‘foute kroeg’ voor NSB’ers.”

Doneren

Afgelopen woensdagmiddag ging de crowdfundingspagina online. Het streven is om 17.500 euro op te halen. Het minimale bedrag dat er gedoneerd moet worden, is tien euro. Daarvoor krijg je als donateur een set ansichtkaarten ‘Verdwenen horeca in Utrecht’. Vanaf dertig euro krijgt de donateur een gesigneerd exemplaar van het boek.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.