Restaurant investeerde 26.000 euro, maar moet mogelijk nu daardoor sluiten
Albert Nieuwenhuis uit Appelscha geeft aan dat de gas-heaters in coronatijd dé manier was om extra gasten te kunnen ontvangen, omdat zij dan buiten konden zitten op veilige afstand. Het pannenkoekrestaurant heeft toen het beste jaar ooit gedraaid. Maar inmiddels is er sprake van een hele andere situatie.
Contract loopt af
Tot november betaalt hij nog circa duizend euro voor energie, maar zodra zijn contract afloopt, gaat het restaurant waarschijnlijk tijdelijk sluiten. Niet zijn eigen keuze, maar tegelijkertijd ook wel weer. Want de ondernemer sluit liever de tent een aantal maanden en gaat lekker op vakantie, dan dat hij 4000 of 5000 euro per maand moet betalen.
Investeren in duurzame alternatieven
Tegelijkertijd overweegt de ondernemer om te investeren in duurzame alternatieven, maar dat hangt af of hij steun krijgt vanuit de overheid. Een elektrische pannenkoekenmachine en elektrische kussentjes voor nu waarschijnlijk, maar er moet wel goed over nagedacht worden. Want de kussens kosten 190 euro per stuk.
Zuinigere alternatieven
Horeca Alliantie, een samenwerkingsverband van ondernemers in de horeca, geeft aan dat Nieuwenhuis niet de enige ondernemer is die kijkt naar zuinigere alternatieven. Momenteel wordt er massaal gekeken naar de aanschaf van elektrische verwarmingskussentjes en het aanpassen van de openingstijden, zodat de frituurpan alleen op piekmomenten moet aanstaan.
Investeren is een probleem
Toch is het investeren in goedkopere oplossingen wel een probleem, want dat geld is er vaak niet volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dat komt door de problemen met de clashflow waar veel ondernemers in de horecasector last van hebben. Het is volgens de brancheorganisatie nu de zaak dat er goede omzetten worden gedraaid, zodat de schulden worden afgelost.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer