Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Drie stappen om de juiste koeling vinden tijdens de energiecrisis
Kiezen voor de juiste horeca koeling is altijd al belangrijk geweest, maar met de huidige energiecrisis al helemaal. Met deze drie stappen is het een simpele keuze om voor de juiste koeling te gaan als horecaondernemer. Dit meldt Entree Magazine.

De allerbelangrijkste vraag blijft wat je wilt koelen. Ieder product kan namelijk een ander bewaaradvies hebben. Eieren, fruit en groente moeten bijvoorbeeld tussen de vier en acht graden gekoeld worden, terwijl de meeste vleeswaren juist een temperatuur van nul tot vier graden moeten hebben.

Saladières

Als er bereide producten moeten worden gekoeld, dan zijn saladières, koelvitrines en crushed ice bakken de uitkomst. Salades en smoothies kunnen hierin bijvoorbeeld bewaard worden en ondertussen is het ook een manier om de klant te voorzien. Het eten blijft op deze manier lang goed, zonder dat het bevriest. Een wandkoeling is de uitkomst voor voorverpakte producten, zoals flesjes of sandwiches.

Energieverbruik

Het is belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik van de koeling, vooral nu er sprake is van een energiecrisis. Sommige koelingen worden meerdere keren per dag geopend. In dat geval is het handiger om te kiezen voor een krachtiger model, zodat de koeling niet steeds aanslaat als het wordt geopend. Dat betekent overigens wel dat er meer energie wordt verbruikt dan je als horecaondernemer misschien bent gewend.

Doordat koelingen in de horeca intensiever wordt gebruikt, zal er ook een hoger energielabel op geplakt zijn. Een met energielabel A zul je vrijwel niet tegenkomen. Het standaard verbruik zit namelijk tussen de 600W en 1500W. Koelingen in de laatste categorie zijn overigens beter in staat om ook bij hogere temperaturen in de omgeving te koelen: ideaal voor in de horecakeuken.

Soorten koelkasten

Een koeling kan op drie manieren werken. Zo zijn er geventileerde koelingen, maar ook geforceerde of statische. Het is handig om als horecaondernemer te begrijpen wat het verschil tussen deze drie soorten koelingen is.

Geforceerde koelingen zijn volgens Entree Magazine het meest geschikt om professioneel te gebruiken, omdat ze het beste de temperatuur behouden – ook als de koeling vaak open en dicht gaat. Als de deur wordt geopend, kun jede koele lucht voelen én horen blazen. Dit gebeurt via de zijwanden in de kast.

Statische en geventileerde koelingen werken hetzelfde. Er vindt geen luchtcirculatie plaats, waardoor de kou zich ook niet zo goed kan verdelen. De onderkant van een statische koeling is daardoor kouder dan de bovenkant. Bij de geventileerde koeling zit er een extra ventilator in waardoor dit niet gebeurd.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.