Noodnummer voor horecabranche om zorgen energiecrisis te kunnen uiten
De eerste horecabedrijven hebben inmiddels voorgoed hun deuren gesloten vanwege de hoge energiekosten, aldus de samenwerking van Chinees-Aziatische restaurants (VCHO), snackbars ( ProFri) en horecagilde NHG die circa 3000 horecaondernemers in Nederland vertegenwoordigt.
Energienota liep sterk op
De ondernemers wijzen erop dat de energienota al begin dit jaar sterk opliep. Politieke keuzes - de sancties tegen Rusland - hebben de factuur verder omhoog gejaagd. "De sancties zijn begrijpelijk, maar de horeca kan de directe gevolgen niet langer alleen dragen", zo klinkt het. "Inmiddels is duidelijk dat pas op z’n vroegst in november eventuele overheidsmaatregelen bekend zijn om het energieleed te verzachten. Voor veel horecaondernemers kan het dan al te laat zijn."
Vijf weken beschikbaar
Het noodnummer zal, afhankelijk van het aantal meldingen, in eerste instantie vijf weken beschikbaar blijven. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.
Rekening koopkrachtverbetering
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft in een brief aan de minister de zorgen kenbaar gemaakt. Volgens de brancheorganisaties mag de rekening van koopkrachtverbetering niet alleen bij het bedrijfsleven worden gelegd. De ondernemers- en werkgeverslasten gaan namelijk flink omhoog en er is onvoldoende tegemoetkoming voor de enorm gestegen energielasten, aldus KHN.
Extra lastenverlichting gevraagd
De organisatie roept de politiek op met extra lastenverlichting te komen. Dat kan bijvoorbeeld door het hogere minimumloon met een nieuw laag inkomensvoordeel te compenseren. Ook zou de vrije ruimte voor ondernemers in de werkkostenregeling flink verhoogd kunnen worden. Verder oppert KHN om ondernemers langer de tijd te geven belastingachterstanden terug te betalen. Zij hadden uitstel tot 1 oktober. De regeling zou wat KHN betreft met een jaar moeten worden verlengd.
Door: ANP