Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mayonaise wordt tegenwoordig vervangen door fritessaus bij veel horecazaken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Mayonaise wordt tegenwoordig vervangen door fritessaus bij veel horecazaken
Misset Horeca heeft een enquête gehouden onder circa honderd horecaondernemers om te kijken hoe zij met de prijsstijgingen omgaan. Dit zijn de resultaten. Dit meldt Misset Horeca.

Het overgrote deel van de ondernemers die meededen aan de enquête heeft een aanpassing doorgevoerd op de menukaart. De prijzen werden gemiddeld gezien 5,5 procent omhoog gegooid.

Zalm 35 procent duurder

Ondernemers voelden zich noodgedwongen om dit te doen, omdat de inkoopprijzen opnieuw explosief zijn gestegen. De meest opvallende prijsstijgers zijn vis, vlees, oliën en vetten volgens de respondenten. Zo steeg de inkoopprijs van zalm met 35 procent.

Ingrediënten geschrapt of vervangen

Ook werden er dingen van de menukaart geschrapt of vervangen. Een horecaondernemer heeft aangegeven kreeft en dry aged vlees van de menukaart te hebben verwijderd.
Mayonaise werd bijvoorbeeld vervangen voor fritessaus. Het verschil tussen die twee ligt in het oliegehalte. Voor mayonaise moet er minimaal 70 procent olie in de saus zitten, terwijl dat bij fritessaus tussen de 5 en 35 procent ligt. Hierdoor is 10 liter fritessaus op dit moment circa 30 procent goedkoper dan mayonaise. Ook zijn ondernemers overstapt naar een goedkoper merk mayonaise.

Niet alleen hebben ondernemers ervoor moeten kiezen om de prijs of de gerechten aan te passen, maar ook is de indeling op het bord anders geworden. Denk hierbij aan meer aardappels en groente en een kleiner stukje vlees of vis.

Menukaart kleiner gemaakt

Om een minder breed assortiment te moeten inkopen, hebben sommige ondernemers ervoor gekozen om de totale menukaart kleiner te maken. Met het oog op personeelstekort schijnt dit ook praktische voordelen te hebben.

Prijzen stijgen in de toekomst

Slechts tien procent van de respondenten heeft nog niet de prijzen op de menukaart doorgerekend, maar is wel van plan om dit te doen als zij een nieuwe kaart invoeren.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.