Horecaondernemers in Limburg komen een spannende winter tegemoet
De horecasector is een sector waar veel energie nodig is, doordat er veel moet worden verwarmd én gekoeld. Hierdoor hebben ondernemers een hoog energieverbruik, legt Paulus uit. Wat de concrete negatieve gevolgen of consequenties zijn met de huidige problematiek, wordt pas binnenkort duidelijk.
Afbetalen coronaschuld
Aankomende maand moeten restaurants en cafés beginnen met het afbetalen van hun schulden die zij de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd. Concreet betekent dit voor de ondernemers dat hun maandlasten een stuk hoger zullen worden, waardoor er vervolgens problemen bij de bedrijven kunnen ontstaan.
Afgelopende energiecontracten
Dan is er nog een ander probleem waar sommige ondernemers in de sector tegenaan lopen. Hun energiecontracten lopen af, waardoor zij genoodzaakt zijn om een nieuw contract af te sluiten. Deze is vaak een stuk duurder. Dit kan betekenen dat ondernemers hun bedrijfsprocessen moeten veranderen. Een voorbeeld hiervan is het aanpassen van de openingstijden van de zaak of het uitzetten van hun heaters. Paulus geeft aan dat dit vervolgens een negatief effect kan hebben op de omzet, waardoor ondernemers in een negatieve spiraal zullen terecht komen.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer