Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dertig procent horecamedewerkers heeft te maken met loonsverhoging

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dertig procent horecamedewerkers heeft te maken met loonsverhoging
De bedrijfstakken die de lonen het hardst moeten verhogen zijn degene waar meer dan de helft van de werknemers op dit moment op of net boven het wettelijk minimumloon zitten.

Uit een analyse van de data, afkomstig van 1,2 miljoen werknemers waarvoor de Van Spaendonck Groep voor 125.000 MKB-ondernemingen de salarissen verzorgt, blijkt dat dit binnen de detailhandel onder andere geldt voor de drogisterijen en de boekhandels. Ondernemers kunnen hierdoor in de problemen komen, zeker de kleinere bedrijven. Het is afhankelijk van het aantal mensen dat net op of boven dat wettelijk minimumloon zit.

Horecabedrijf

Van Spaendonck heeft dit bekeken voor een gemiddeld horecabedrijf bij 15 mensen en constateert dat zo’n 30 procent van werknemers te maken heeft met die verhoging van het wettelijk minimumloon. Rekening houdend met de gemiddelde parttime factor is de inschatting dat het voor een werkgever zo’n 600 euro op maandbasis aan extra loonkosten met zich mee brengt, naast alle andere kostenstijgingen waar zij mee te maken hebben zoals de hogere energierekening.

1 januari 2023

Het is zeer aannemelijk dat de verhoging van de lonen voor de mensen die op dit moment op nul tot tien procent wettelijk minimumloon zitten doorwerkt in de lonen die daarboven zitten. Dat werknemers vanaf 1 januari 2023 constateren dat hun collega’s die tot nu toe daaronder zaten op hun loonniveau zitten. terwijl ze nog steeds hetzelfde werk doen. Dat betekent dat deze maatregel een effect heeft op het totale loonfunctiegebouw en dat de verhoging ook door zal werken in de lonen daarboven.

Verwachting

Werkgevers zullen de gestegen loonkosten een-op-een doorberekenen aan hun afnemers is de verwachting. Werknemers die er van de overheid iets meer bij krijgen om hun energierekening te betalen, worden dus ook geconfronteerd met deze kostenstijging.

Door: ANP Expert Support

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.