Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uitbuiting in Groningsen horeca en wantrouwen naar Arbeidsinspectie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Uitbuiting in Groningsen horeca en wantrouwen naar Arbeidsinspectie
Er wordt onderzoek gedaan door de Arbeidsinspectie naar ernstige benadeling van vreemdelingen. Ook vreemdelingen die werken in de Groningse horeca zijn in een zekere mate gedupeerd. Minister Van Gennip heeft dit geschreven in een reactie op vragen van Kamerlid Van Kent (SP). Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Ernstige benadeling is het overtreden van arbeidswetten voor arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, minimumloon en legaal werk. Als een vreemdeling ernstig wordt benadeeld, dan gebeurd dit door de werkgever.

Uitbuiting vreemdelingen

Het Dagblad van het Noorden schreef eerder een artikel over de uitbuiting van vreemdelingen. Op basis van het artikel stelde Van Kent Kamervragen. De minister wil dat het mogelijk wordt om in dit soort situaties werkgevers strafrechtelijk te vervolgen. Dat is op dit moment nog niet mogelijk. Dat komt doordat de definitie van arbeidsuitbuiting op dit moment zo beperkt is, dat maatschappelijk ongewenste situaties niet of niet voldoende kunnen worden aangepakt in het strafrecht.

Controles in Groningse horeca

Samen met een aantal andere toezichthouders heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie recent een aantal controles gedaan in de Groningse horeca. Hierbij is geconstateerd dat de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minimumloon overtreden is. De minister geeft daarbij aan dat er tijdens de controle echter geen aanwijzingen zijn gevonden van ernstige benadeling.

Wantrouwen over Arbeidsinspectie

Van Kent is wantrouwig over de slagkracht van de Arbeidsinspectie. De inspectie heeft namelijk zelf aangegeven het werk niet meer aan te kunnen. Het Kamerlid vindt dat de minister zo snel mogelijk moet ingrijpen en dat er meer inspecteurs moeten worden aangesteld. Het blijkt namelijk zo te zijn dat er op Schiphol al twaalf jaar lang niet is gecontroleerd.

De uitbuiting van de vreemdelingen werden gesignaleerd in het rapport ‘Groningse Praktijken’ dat een beeld heeft gegeven van de ondermijning van de leefbaarheid van de stad door criminaliteit.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.