Wettelijk verlof en niet-wettelijk verlof: hier heb jij als werknemer recht op
Er zijn verschillende soorten verlof die in twee categorieën te zijn op te delen. Zo is er wettelijk verlof en verlof wat in een cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement is opgenomen. Beide categorieën zijn overigens rechtsgeldig. Het enige verschil is dat niet-wettelijk verlof ergens officieel moet zijn vastgelegd, zoals in een arbeidsovereenkomst, terwijl wettelijk verlof voor iedere werknemer geldt. Onder wettelijk verlof vallen zorgverlof, calamiteitenverlof en zwangerschapsverlof.
Calamiteitenverlof
Als er een directe noodsituatie is, zoals het overlijden van een naaste of het overstromen van jouw huis, dan kun je calamiteitenverlof opnemen. Als jouw kind ziek is geworden op de opvang, dan valt het overigens ook onder calamiteitenverlof dat je jouw kind mag ophalen. Voor deze omstandigheden hoef je dus géén vakantieverlof op te nemen.
Wat belangrijk is om te weten, is dat het bij calamiteitenverlof gaat om een paar uurtjes. Als jouw kind ’s middags ziek wordt, dan mag je dus naar huis zonder dat dit verdere consequenties heeft.
Zorgverlof
Als jouw kind langer ziek blijft en je kunt geen oppas vinden, dan mag je als werknemer gebruikmaken van zorgverlof. Er zijn twee verschillende soorten zorgverlof: kortdurend en langdurend. In het eerste geval mag je twee weken op jaarbasis – bij een fulltime baan – vrij nemen, waarbij de baas jou 70 procent blijft doorbetalen. Bij langdurend zorgverlof krijg je geen salaris doorbetaald en mag je maximaal zes weken opnemen.
Als iemand voor wie er gezorgd moet worden in het ziekenhuis ligt, dan mag er overigens geen zorgverlof worden opgenomen. Dan wordt er immers al voor diegene gezorgd.
Langdurig zorgverlof wordt bijvoorbeeld ingezet bij stervensbegeleiding of mantelzorg. Een werkgever mag in zulke gevallen een verzoek niet weigeren, tenzij er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Langdurend zorgverlof moet door de werkgever altijd worden goedgekeurd.
Als de situatie langer duurt dan zes weken en er is meer tijd nodig, dan kan je aanspraak doen op een verzoek tot onbetaald verlof. Dit mag de werkgever wel weigeren, ook zonder zwaarwegende reden. Er wordt geadviseerd aan werkgevers om in deze situaties wel altijd mee te denken, omdat iemand niet zomaar zo’n aanvraag doet. Als je diegene dwingt om toch te werken, dan zal diegene veel minder productief zijn dan wanneer je hem of haar twee extra weken geeft.
Zwangerschapsverlof
Als zwangere mag je voor iedere controle en doktersbezoek vrij nemen. Dit is wettelijk vastgesteld. Als het kindje eenmaal geboren is, dan hebben de ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof. Hiervan worden 9 doorbetaald, namelijk 70 procent van jouw loon. De overige weken zijn onbetaald.
Het is belangrijk om te weten dat de 9 doorbetaalde weken worden vergoed door de overheid, dus de werkgever hoeft dit niet zelf te betalen.
Niet-wettelijk verlof
Als je gaat trouwen of je moet verhuizen, dan hoef je niet altijd te rekenen op verlof. Als de werkgever hiervoor verlof geeft, dan staat dit in het arbeidscontract of in de cao. Dit geldt ook voor een doktersbezoek of een tandartscontrole. In de wet staat niet beschreven dat je hiervoor vrij moet krijgen door de werkgever, hoewel dit wel zo is geregeld bij de meeste werkgevers.
Door: Nationale Horecagids / Eline Boer