Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prijzen zullen vanaf nu minder snel omhoog gaan: inflatie over zijn piek heen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Prijzen zullen vanaf nu minder snel omhoog gaan: inflatie over zijn piek heen
De inflatie in de eurozone is al over zijn piek heen en gaat snel dalen tot weer net boven de 2 procent op jaarbasis. Dat betekent dat de prijzen minder hard omhoog zullen gaan dan nu. Dat zeggen economen van kredietverzekeraar Atradius, die erop wijzen dat een groot deel van de geldontwaarding door hoge energieprijzen komt. Tenzij die nogmaals door een plotselinge schok snel gaan stijgen, verdampt de eerste prijsstijging uit het inflatiecijfer.

Ook prijsverhogingen die bedrijven hebben doorgevoerd omdat zij veel kwijt zijn aan energie verdwijnen zo na een jaar weer uit de inflatie. Bovendien wordt weggevallen productie van energie en voedsel, een andere bron van gestegen kosten, vanaf later dit jaar deels goedgemaakt door extra productie op andere plekken. Zo proberen landen als de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië meer granen te gaan leveren en zo de weggevallen Oekraïense graanproductie op te vangen.

Problemen in leveringsketen

Daarnaast spelen de vele problemen in de leveringsketen een rol bij het hoge inflatiepeil. Die werden volgens de experts van Atradius veroorzaakt doordat consumenten en bedrijven tijdens corona plotseling veel meer goederen gingen bestellen toen diensten als horeca en toerisme niet mogelijk waren. Dat zorgde ervoor dat er meer vraag ontstond naar bepaalde materialen en onderdelen.

Nu de coronamaatregelen in de meeste landen verdwenen zijn, worden uitgaven weer meer verdeeld over producten en diensten. Bovendien leiden de leveringsproblemen er ook toe dat een deel van de vraag naar producten weer verdwijnt. Ook de problemen in de leveringsketen nemen daarmee af en dus zal ook die bron van inflatie wegebben.

Voorzichtige rentebeleid ECB

De Atradius-experts voorzien dat de inflatie in de eurozone door al die effecten rond midden volgend jaar iets boven de 2 procent zal uitkomen. Dat is niet ver boven het doel van de Europese Centrale Bank (ECB). Het voorzichtige rentebeleid van de ECB is daarom niet gek, menen de experts.

Geen angst voor loon-prijsspiraal

De lonen in de eurozone stijgen bovendien niet harder dan de inflatie, dus bang voor een zogeheten loon-prijsspiraal hoeven we niet te zijn, aldus Atradius. Dat effect ontstaat als bedrijven door het verhogen van de lonen hun producten weer duurder maken om de kosten op te vangen. Op die manier ontstaat er dan nieuwe inflatie.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.