Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit is waarom het eten van rauwe oesters gevaarlijk kan zijn

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In de Verenigde Staten zijn er in korte tijd twee mensen overleden aan een bacteriele infectie nadat ze rauwe oesters hadden gegeten. Hoewel de kans op de Vibrio-bacterie klein is, is dat een van de risico’s bij het eten van rauwe oesters. Ook kunnen mensen het Norovirus oplopen. Wat gebeurt er als je dit virus of de Vibrio-bacterie oploopt? 

Vibrio-bacterie (vibrio parahaemolyticus)

Vibrio-bacterien bevinden zich van nature in water. Ook bevindt de bacterie zich in vis en schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters. De bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken, maar in Nederland gebeurt dat eigenlijk nooit. In Nederlandse schaal- en schelpdieren wordt dit nauwelijks aangetroffen, omdat de bacterie het beste gedijt in zeewater van boven de 15 graden. Geïmporteerde producten zouden wel Vibrio parahaemolyticus bevatten. In Nederland zijn er bijna geen gevallen van ziekmakende soorten bekend.
De bacterie in het water kan bij zwemmers allerlei wondinfecties veroorzaken of zelfs bloedvergiftiging. Bloedvergiftiging kan een dodelijke afloop hebben.

Norovirus

Het norovirus heel besmettelijk en kan een voedselinfectie veroorzaken. Het virus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters. Ze zijn mogelijk in besmet water gekweekt. Of de oesters besmet zijn, is niet te zien of ruiken. Door de oesters te verhitten, sterft het. Invriezen doet niks, want het virus overleeft kou. Toch komen de meeste besmetten door contact tussen mensen. 40 procent komt door het eten van rauwe oesters, mosselen of door het eten van rauwe groenten of fruit.

Over het algemeen is een infectie met het norovirus niet levensgevaarlijk. De meeste mensen moeten overgeven en krijgen koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkrampen. Meestal gaan de klachten na 1 tot 4 dagen weer weg. Kleine kinderen, zwangeren en ouderen kunnen er langer last van hebben. Heel soms belanden mensen in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen door overgeven en diarree.

Het Voedingscentrum adviseert om hoe dan ook geen een rauwe oesters te eten. En als je dat wel doet, zorg en dan voor dat de oesters van gecertificeerde bedrijven afkomstig zijn.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky
Bronnen: Voedingscentrum en RIVM

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.