Dit is waarom het eten van rauwe oesters gevaarlijk kan zijn
Vibrio-bacterie (vibrio parahaemolyticus)
Vibrio-bacterien bevinden zich van nature in water. Ook bevindt de bacterie zich in vis en schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters. De bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken, maar in Nederland gebeurt dat eigenlijk nooit. In Nederlandse schaal- en schelpdieren wordt dit nauwelijks aangetroffen, omdat de bacterie het beste gedijt in zeewater van boven de 15 graden. Geïmporteerde producten zouden wel Vibrio parahaemolyticus bevatten. In Nederland zijn er bijna geen gevallen van ziekmakende soorten bekend.
De bacterie in het water kan bij zwemmers allerlei wondinfecties veroorzaken of zelfs bloedvergiftiging. Bloedvergiftiging kan een dodelijke afloop hebben.
Norovirus
Het norovirus heel besmettelijk en kan een voedselinfectie veroorzaken. Het virus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters. Ze zijn mogelijk in besmet water gekweekt. Of de oesters besmet zijn, is niet te zien of ruiken. Door de oesters te verhitten, sterft het. Invriezen doet niks, want het virus overleeft kou. Toch komen de meeste besmetten door contact tussen mensen. 40 procent komt door het eten van rauwe oesters, mosselen of door het eten van rauwe groenten of fruit.
Over het algemeen is een infectie met het norovirus niet levensgevaarlijk. De meeste mensen moeten overgeven en krijgen koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkrampen. Meestal gaan de klachten na 1 tot 4 dagen weer weg. Kleine kinderen, zwangeren en ouderen kunnen er langer last van hebben. Heel soms belanden mensen in het ziekenhuis vanwege uitdrogingsverschijnselen door overgeven en diarree.
Het Voedingscentrum adviseert om hoe dan ook geen een rauwe oesters te eten. En als je dat wel doet, zorg en dan voor dat de oesters van gecertificeerde bedrijven afkomstig zijn.
Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky
Bronnen: Voedingscentrum en RIVM