Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koopkracht heeft negatieve invloed op vraag naar vis: minder geld voor etentjes

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Koopkracht heeft negatieve invloed op vraag naar vis: minder geld voor etentjes
De Nederlandse vissersvloot zal de komende vijf jaar met 10 tot 15 procent krimpen. Onder meer door de dalende omzetten en hoge brandstofkosten komen veel vissers in de problemen. De aangekondigde financiële overheidssteun komt voor een deel van de vissers te laat, verwacht ABN AMRO op basis van eigen onderzoek.

Ongeveer een derde van de vissers denkt de komende jaren in de financiële problemen te kunnen komen. Ook de brexit en de uitbreiding van windmolenparken leiden tot zorgen bij vissers. Door de nieuwe verdeling van vangstrechten mogen vissers minder vis vangen dan voor de brexit.

Minder geld om uiteten te gaan

ABN AMRO verwacht verder dat de koopkracht aan het einde van dit jaar de vraag naar vis negatief beïnvloedt. Mensen hebben dan mogelijk minder geld om uit te geven in bijvoorbeeld restaurants. Op de lange termijn neemt de vraag in Nederland en andere EU-landen naar verwachting weer toe. Toch zal die de krimp van de vissersvloot niet tegenhouden, denkt de bank.

De schepen die in de vraag naar vis blijven voorzien, zullen volgens ABN AMRO moeten innoveren en verduurzamen. Dat is ook wat de overheid voor ogen heeft. Volgens de bank moeten vissers onder meer de ruimte krijgen om te experimenteren, bijvoorbeeld met het vissen in de buurt van windmolenparken.

Vissers uitkopen

In juli kreeg het kabinet toestemming van de Europese Unie om de noodlijdende vissers uit te kopen. In totaal is daarvoor 155 miljoen euro beschikbaar. Vissers die tot op zekere hoogte geraakt zijn door de brexit, kunnen aanspraak maken op deze saneringsregeling.

In totaal zijn in de Nederlandse visserijsector 250 bedrijven actief. Het leeuwendeel daarvan betreft zelfstandige ondernemers die werken met één schip. De sector is jaarlijks goed voor 80 miljoen kilogram vis met een waarde van 250 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt geëxporteerd naar andere EU-landen.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.