Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kilo’s minder voedselverspilling in Hoeksche Waardse horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Kilo’s minder voedselverspilling in Hoeksche Waardse horeca
Restaurant De Eendrachtshoeve (Zuid-Beijerland), restaurant De Batterij (Strijensas), Kookstudio Hoeksche Waard (Numansdorp) en Alerimus (Zorginstelling de Buitensluis in Numansdorp) deden vanaf 28 maart dit jaar mee aan een programma om voedselverspilling tegen te gaan. En met succes: zo is onder andere het bordenafval per gast met 33 procent gedaald. Dit meldt de gemeente Hoeksche Waard. 

Onderdeel van het programma was de YourChoice-campagne. De vier deelnemende horecaondernemers hebben tenminste 1 duurzamer of gezonder gerecht aan hun menukaart toegevoegd of een bestaand gerecht aangepast.

Waardering voor duurzame en gezonde YourChoice-gerechten

Vegetarisch eten of minder vlees, lokale producten en daardoor een kleinere ecologische voetafdruk zijn onderdeel van duurzame en gezonde voeding. De gasten konden de nieuwe gerechten duidelijk waarderen. In de afgelopen maanden zijn 359 YourChoice-gerechten verkocht.

Nieuwe samenwerkingen en initiatieven ontstaan

Door het project zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan, zoals tussen Alerimus en Kookstudio Hoeksche Waard. Zij zijn van plan om samen workshops voor thuiswonende alleenstaande ouderen te organiseren, zodat zij gezond blijven eten en langer voor zichzelf blijven koken. Dennis Vingerling biedt buurtbewoners de mogelijkheid hun oude frituurvet bij De Eendrachtshoeve in te leveren. De vier horecaondernemers geven hiermee het goede voorbeeld aan hun Hoeksche Waardse collega-ondernemers in de horeca. Zij willen hen zo aanmoedigen om voedselverspilling aan te pakken.

Het programma werd mogelijk gemaakt door gemeente Hoeksche Waard en provincie Zuid-Holland en begeleid door Greendish. Greendish is een landelijk expertisecentrum dat voedselaanbieders begeleidt op weg naar duurzame en gezonde voeding.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.