Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca vindt dat GGD personeel in andere branches moet zoeken

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De GGD moet voor de vaccinatiecampagne van dit najaar prikkers vinden die al gepensioneerd zijn of bijvoorbeeld reservist zijn. Dat bepleit Robèr Willemsen, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De organisatie beklaagde zich eerder in het AD over oneerlijke concurrentie, omdat de GGD hogere uurlonen kan betalen. Daarbij vreest KHN horecapersoneel opnieuw kwijt te raken aan de GGD.

Meer salaris betalen in de horeca "kan simpelweg niet", zegt hij, "tenzij mensen bereid zijn 7,50 euro voor een kop koffie te betalen". De horeca zelf zou om mensen te behouden, moeten blijven investeren in trainingen, opleidingen en ook werknemers "de ruimte moeten geven een sociaal leven op te bouwen", zegt Willemsen.

Volgens Willemsen staan momenteel zo'n 80.000 vacatures open in de horeca. Voor de coronacrisis was de vraag naar personeel met zo'n 40.000 openstaande vacatures ook al hoog.

Dilemma

Koepelorganisatie GGD GHOR zegt het dilemma van de horeca om personeel te vinden en vast te houden te begrijpen. Maar "uiteindelijk zullen zij hun eigen belang vooropstellen", zegt Willemsen. KHN wil de komende weken met de GGD in gesprek. Eerder spraken de organisaties elkaar al.

Een woordvoerder van de GGD zegt tegen het ANP dat de organisatie zelf ook te maken heeft met de krapte op de arbeidsmarkt. De woordvoerder benadrukt dat de functies bij de GGD niet zomaar te vergelijken zijn met de horeca. Daarnaast speelt intrinsieke motivatie "voor het maatschappelijke probleem van de coronacrisis" met name bij jongeren een grote rol om een baan bij de GGD te accepteren.

Vaccinatiecampagne

GGD'en hebben ook juist horecapersoneel aan het werk gehouden tijdens eerdere lockdowns, zegt de woordvoerder. Verder is de vaccinatiecampagne die in september begint erg belangrijk om meer ziekte op de arbeidsmarkt in de herfst te voorkomen, zegt hij. "Uitval van personeel is een groot maatschappelijk probleem, dat geldt ook voor de horeca. Zo is de vaccinatiecampagne voor de hele maatschappij van belang."

Zorgminister Ernst Kuipers maakte een aantal weken geleden bekend dat vanaf half september 12-plussers een nieuwe coronavaccinatie kunnen halen. In totaal hebben de GGD'en 13.300 mensen nodig voor de prikronde. Het gaat om prikkers, artsen, callcentermedewerkers, administratief medewerkers en beveiligers. Hoeveel mensen er nog geworven moeten worden, houdt de koepelorganisatie niet centraal bij.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.