Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeeuwse uien en aardappels hebben snel water nodig

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zeeuwse uien en aardappels hebben snel water nodig
Boeren in vooral Zeeland hebben de komende weken dringend regen nodig, anders valt de belangrijke aardappel- en uienoogst fors lager uit. De opbrengst van uien zal de helft minder zijn als het de komende twee weken droog blijft, zegt de Zeeuwse akkerbouwer, waterkenner en bestuurslid Hendrik Jan ten Cate van boerenorganisatie ZLTO. En van regen lijkt voorlopig geen sprake.

Voor aardappels, uien en ook suikerbiet is augustus nog een belangrijke maand om door te groeien, voordat er veelal in oktober wordt geoogst. Maar nu is al duidelijk dat de opbrengst gaat tegenvallen door het aanhoudende watertekort. Vooral in Zeeland spelen de problemen, omdat daar geen beregening mogelijk is door het zoute water. In Noord-Brabant en het zuiden van Gelderland is de situatie "beheersbaar", zegt een ZLTO-woordvoerder over de situatie in zijn gebied. De aankondiging van de overheid van woensdag dat Nederland nu officieel een watertekort heeft, heeft volgens hem nog geen directe gevolgen voor de boeren.

Hogere supermarktprijzen

Zeeland is nog altijd een van de belangrijkste gebieden van ons land voor vooral uien. Jaren terug was de provincie nog met afstand de belangrijkste. Een tegenvallende oogst in Zeeland kan al dit najaar tot fors hogere prijzen in de supermarkt leiden. Telers zitten nu nog vast aan contracten, maar de supermarkten en verwerkers zullen volgens Ten Cate alvast rekening houden met een hogere inkoopprijs volgend jaar door de droogte.

Fruittelers hebben nog maar in beperkte mate last van de droogte, zegt Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Ook bij fruit is dit heel erg locatie- en telerafhankelijk. Zo zijn er wel enkele telers in Limburg die door de hitte en het niet kunnen beregenen schade hebben aan hun fruit. In appels kan de zon bijvoorbeeld bruine plekken branden als ze niet zijn beregend, waarna ze niet meer kunnen worden verkocht. Ook kunnen appels dit jaar kleiner zijn dan anders door het watertekort, maar daar is volgens Mulders nog weinig over bekend.

Door: ANP

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.