Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers opgelet: zes tips om oververhitting bij koeling te voorkomen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers opgelet: zes tips om oververhitting bij koeling te voorkomen
De hitte is op dit moment voorbij, maar voor je het weet zitten we opnieuw in een hittegolf. Wat moet je als ondernemer met koelapparatuur eigenlijk doen bij tropische temperaturen? Dit meldt Horecamagazine.

Het vraagt veel van koel- en vriesapparatuur als de temperatuur boven de dertig graden uitkomt. Op dat soort momenten moet de apparatuur namelijk harder werken om de boel nog te kunnen koelen. Storingen en uitval zou dan ook voor kunnen komen op dat soort momenten. Om dit te voorkomen, heeft Hakvoort Professional belangrijke tips gegeven.

Beperk deuropeningen

Om te voorkomen dat er warmte naar binnen komt, is het belangrijk dat de deuren van de koelingen en vriezers zo min mogelijk worden geopend. De koeling moet namelijk harder werken om weer naar de ingestelde temperatuur te gaan als er hitte naar binnen is gekomen.

Goede luchtcirculatie

Het is belangrijk dat de koude lucht goed kan circuleren in de vriezer of koelkast. Om hiervoor te zorgen, is het belangrijk dat de apparatuur niet te vol wordt gezet. Het is met name cruciaal om de bodem vrij te houden en de ruimte aan de zijkanten van de roosters. Ook is het handig om de producten niet te hoog op te stapelen.

Ventilatie

Oververhitting kan voorkomen worden door de warme lucht goed af te laten voeren. Daarom is het cruciaal dat de ruimte rondom koelapparatuur vrij wordt gehouden. Dit betekent concreet dat er geen dozen bovenop of naast de koelkasten of vriezers gezet moeten worden.

Geen warme producten

Laat producten eerst volledig afkoelen voordat ze in de koeling worden gezet. De temperatuur in de vriezer of koeling gaat namelijk daarvan omhoog, waardoor er weer bijgekoeld moet worden. Dit zorgt ervoor dat de apparatuur weer harder moet werken.

Condensor schoon

Het is cruciaal dat de condensor stofvrij is. Als er sprake is van een ophoping van stof, dan is het koelresultaat slecht. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de warmte moeilijker wordt afgevoerd, waardoor het brandgevaar oplevert. De condensor moet gereinigd worden met een zachte borstel.

Deurrubbers vervangen

Goed sluitende deurrubbers zorgen ervoor dat de koude lucht in de koeling blijft. Als ze gescheurd zijn, dan gebeurt dit niet meer goed. Zorg er daarom voor dat kapotte deurrubbers vervangen worden.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.