Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Het probleem van de horeca zit 'm niet in het salaris dat zij personeel geven"

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
"Het probleem van de horeca zit 'm niet in het salaris dat zij personeel geven"
Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is het dat de sociaal-maatschappelijke functie van de horeca is onderschat. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit meldt Trouw.

Voor het toepassen van de coronamaatregelen is volgens Willemsen met name naar de medische kant gekeken. Ondertussen zijn veel mensen echt geïsoleerd geraakt door de sluiting van de horecasector de afgelopen twee jaar, aldus de voorzitter. Gelukkig is alles nu weer open. Willemsen geeft aan dat het probleem van de horeca dan ook niet zit in de omzetten die zij draaien, want daar zit het gewoon goed mee. Maar de marges zijn wel kleiner geworden.

Geen geld om te verduurzamen

Ondernemers hebben niet meer veel reserves. Op dat gebied hebben de lockdowns hun sporen nagelaten. Laat staan dat de horecaondernemingen kunnen investeren in hun zaak op het gebied van verduurzaming, wat eigenlijk momenteel goed uit zou komen vanwege de problematiek rondom de invasie van Rusland in Oekraïne.

Veel kosten

Tijdens de coronapandemie heeft de horecasector bijna zes miljard euro verloren. Daarbij komt ook nog eens dat 1,5 miljard euro moet terugbetaald worden aan de overheid, omdat dit voorgeschoten overheidssteun is. Daar komt ook bovenop dat er sprake is van achterstallige belasting. Én de ondernemingen moeten hun personeel gewoon doorbetalen.

Groot personeelstekort

Voor de coronapandemie kampte de horecabranche ook al met een groot personeelstekort. Destijds waren er 40.000 openstaande vacatures. Dit aantal is alleen maar opgelopen. Volgens Willemsen moet de horeca werken aan een beter imago. Concreet betekent dit volgens hem dat er meer perspectief geboden moet worden op een carrière in de sector én inspelen op het mooie aan het vak.

Daarnaast is Willemsen van mening dat de horeca moet accepteren - en zelfs omarmen - dat jongeren tegenwoordig anders in het leven staan. Deze generatie hecht meer waarde aan andere werktijden. Zij willen immers ook een festival toe kunnen.

Salaris is niet het probleem

Het probleem zit niet in het salaris dat de branche geeft aan het personeel, aldus Willemsen. Een deel van de horeca betaalt ook al meer. Met wat fooi erbij heb je het volgens de voorzitter niet slecht in de horeca. Een hoger salaris zou daarnaast ook ergens vandaan moeten komen. Concreet zou dit betekenen dat de prijzen van bijvoorbeeld bier nóg meer zouden moeten stijgen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.